Новини, Шарен свят

Сакскобургготски загуби делото за ”Саръгьол”

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок ще трябва да върнат на държавата ловното имение ”Саръгьол”, реши Софийският окръжен съд.
Само преди седмица бившият премиер и сестра му загубиха на първа инстанция и делото за собствеността на двореца ”Царска Бистрица” в Боровец.
Както е известно, друг „царски” имот – дворецът ”Кричим”, бе върнат на държавата преди година.
Специално за ”Саръгьол” Софийският окръжен съд е решил, че ловният дом е изграден върху държавен терен и собственикът на земята има право на собственост и върху сградата.
Съдът същевременно е отхвърлил предявените от държавата искове срещу Симеон и Мария-Луиза да платят обезщетение от по 15 хил. лв., тъй като са ползвали имота 5 години без правно основание. Съдът е приел, че те са получили имота от държавата въз основа на заповед на управителя на Софийска област и не дължат обезщетение.
Съдиите са отхвърлили обаче и исковете на Симеон и сестра му да задържат хижата до заплащане на направените в нея подобрения. Според магистратите те са били недобросъвестни владелци и законът не им предоставя право на задържане до заплащане на направените подобрения.
Имението „Саръгьол” обхваща около 2.5 дка територия. Върху нея са построени – две сгради – централна с 14 стаи, кухня и столова с площ от 454 кв. м, и помощна с площ от 142 кв. м.
Продължават съдебните дела за двореца „Ситняково” и за гори в нашия район.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*