Самоковец сред първите българи, стъпили на вр. Серо Торе в Андите

Самоковският алпинист Виктор Варошкин и колегата му Мартин Маровски са първите българи, стъпили на легендарния връх Серо Торе /3128 м/ в Патагония – Южна Америка, на границата между Чили и Аржентина, съобщиха членове на експедицията „Патагония 2015 – Опашката на Дракона“.
Двамата катерачи са стигнали върха на Богоявление – 6 януари, в 16 ч. местно време, уточниха от Школата по алпинизъм и катерене. „Българските катерачи за пореден път доказаха, че мечтите и амбициите им нямат граници”, коментираха представители на школата.
Според запознати самият връх е едно от най-големите предизвикателства за алпинистите от цял свят не поради своята височина, а заради високата си техническа сложност и суровите климатични условия в Южна Патагония. Алпинистите са очаквали подходящо време за атака повече от 20 дни.
В експедицията са участвали още двама български катерачи – Руслан Вакрилов и Григор Вътев, които обаче не са атакували върха заради заболяване.
Серо Торе – един от най-трудните за изкачване върхове в Андите, е най-високият от четирите върха по протежение на източния ръб на Патагонската ледена шапка, формирана от постоянни силни ветрове, чиято скорост редовно достига над 200 км в час.
Експедицията е отпътувала от София на 2 декември м. г. Очаква се екстремното пътешествие да приключи на 5 февруари.
Междувременно катерачите са започнали нов проект – прокарване на премиерен български маршрут по една от сателитните скални игли Ел Мочо.
Смелите мъже заснемат и филм за тежките условия в Патагония и трудностите, с които те се сблъскват буквално всеки ден. След своето завръщане алпинистите планират да уредят и фотоизложба.
Виктор Варошкин е син на известното самоковско семейство на д-р Христина Наумова и ски легендата Георги Варошкин.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*