Култура, Новини

Самоковски художници сътвориха стенописи в Босилеград

Михаела Вукова пред изрисуваната стена

Във вълнуваща „разходка по работа” в Босилеград /Сърбия/ участваха на 28, 29 и 30 юли ученици от школата по рисуване „Наум Хаджимладенов” при читалище „Младост” – Кристиан Захариев, Михаела Вукова и Владислава Каньова, водени от своя ръководител Иван Шуманов.
Малките художници /които обаче посещават школата отдавна и имат вече сериозен опит/ и техният ръководител са изрисували заедно две стени в съвсем кратък срок. „Стенописите представляват пейзажи, включващи смесени реалистични и декоративни форми на изразяване по начина на сюреализма”, поясни Шуманов. На пейзажите могат да се видят свежи и весели елементи – планини, поляни, слънце, пъстри цветя, дървета, щъркел, носещ бебе.
Като се изключи щъркелът, проектът за тези стенописи е на Ив. Шуманов. Поръчката пък е отправена от Александър Димитров, който от 21 години организира прочутия Великденски фестивал в Босилеград. Гости на тазгодишния фестивал през април със съдействието на Димитрина Божилова са били и представители на нашето читалище „Младост”. Тогава е възникнала и идеята самоковските художници да сътворят стенописите.
Домакините – Александър и неговото семейство – посветили се на родолюбивата мисия да съхраняват българското по тези земи – са посрещнали сега изключително гостоприемно самоковския екип. Нашите художници са били настанени в прекрасен дом, а местните са ги изненадвали непрекъснато с вкусни ястия и са ги отрупали с безброй подаръци.
Самоковските пратеници са присъствали и на международния фолклорен фестивал, организиран от местната община. Посетили са и близкото село Извор, което по мнението на младите ни съграждани е уникална културна и историческа забележителност, за която би трябвало да се полагат повече грижи.
Вечер пък, след приключване на работата, представителите на самоковското читалище с мултимедийно устройство са прожектирали на голям екран филми за местните зрители. Чрез мобилния компютър на читалището младите творци са могли да се свързват и със своите близки в града ни.
„Трудно се разделихме с Босилеград и нашите приятели там. Разменихме си подаръци и си обещахме нови срещи и бъдещо културно сътрудничество. А нашите малки художници заслужават наистина поздравления – те са вече на страхотно ниво”, обобщи Шуманов.
Чрез вестника младите самоковци помолиха да благодарят и на фирмата-превозвач, и на Георги Марков, който е, по думите им, невероятен шофьор.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*