Самоков посреща новата учебна година с обновени училищни сгради

Във връзка с подготовката за новата учебна година Снежана Дамянова, гл. експерт „Образование, младежки дейност и и спорт” в Общината, бе любезна да отговори на въпросите на представител на в. „Приятел”.

– Г-жо Дамянова, какви ремонти се извършиха в детските градини и училищата през това лято? Ще се приключи ли с тях до 17 септември, когато е първият учебен ден през тази година?
– В детските градини ремонтите бяха преди всичко козметичини и с тях се приключи навреме. Сборните групи вече започнаха занятия.
В училищата имаше по-сериозна работа. ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” бе санирано, подмени се електрическата инсталация. Оформи се и тротоарът пред училището. В ОУ „Христо Максимов” и ПГ „Константин Фотинов” се обновяваха дворовете. В горната сграда на ОУ „Неофит Рилски” бяха изцяло ремонтирани тоалетните. Продължава ремонтът на тоалетните в ОУ „Димчо Дебелянов” в Говедарци, като до 17 септември ще бъде готов първият етап. След това ще се работи по втория етап. Ще продължат ремонтът на двора на гимназията в Самоков и довършителните работи на физкултурния салон в ОУ „Св. св. Кирил и Методий”.
Горната сграда на Професионалната гимназия по туризъм се обновява цялостно. Подобрения има и в другата сграда на тази гимназия.
Общината благоустрои входното пространство на ПТГ “Никола Вапцаров”. Поставени бяха нови плочки и се направи подход за осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания.
– Има ли още новости?
– Да, шест самоковски училища кандидатстваха по националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда” за снабдяване с ученически шкафчета като част от инициативата за намаляване на товара на учениците. На обща стойност 42 хил. лв. бяха доставени шкафчета за учениците в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”, СУ „Отец Паисий”, ОУ „Христо Максимов”, СУ „Никола Велчев”, НУ „Станислав Доспевски” и ОУ „Св. св. Кирил и Методий”.
– Колко деца ще прекрачат училищния праг като първокласници?
– В общината ще има общо 17 паралелки в първи клас – 3 в селата /Говедарци, Радуил и Ярлово/ и 14 в града, с общо 318 ученици.
– През новата учебна година ще има ли слети и маломерни паралелки в училищата в общината?
– Директорите на училищата са дали своите предложения за слети и маломерни паралелки. На сесията на Общинския съвет на 20 септември ще се утвърди и техният брой.
– Попълнени ли са учителските места в учебните заведения?
– В общи линии училищата са осигурени с кадри. Все още има обаче свободни места за учители по български език и литература, математика, английски език. Директорите правят всичко възможно да осигурят редовни учебни занятия още от първия учебен ден.

Интервюто взе: Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*