Новини, Образование

Светослав Иванов от ПГ „Константин Фотинов” – № 1 на националната олимпиада по немски език!

Самоковецът Светослав Иванов спечели националната олимпиада по немски език, като заслужи пълен актив от точки в националния кръг, състоял се от 16 до 18 март в Благоевград. Така единадесетокласникът в ПГ „Константин Фотинов” изпревари не само връстници от Варна, Добрич, Велико Търново и други градове, но и завърши пред представителите на немската езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов” /известна още като Първа немска/ – най-доброто училище в България за 2017 г. според класация на просветното министерство.
Успехът на Светльо идва след дългогодишен труд и отдаденост на чуждия език. Предпоставките за първото място са били налице, тъй като той неизменно бе сред първите десет финалисти в последните три години. В 8 клас той е пети, година по-късно завършва на шесто място, а миналата година става втори с изоставане от само 1 точка от победителя.
„Много съм щастлив, че успях да се класирам на първо място. Затова се изискват постоянство, подкрепа и да харесваш това, което правиш, както е с мен и немския език, чието изучаване ми доставя удоволствие”, сподели Иванов на 2 април – няколко дни след като стана ясно и официалното класиране. Той разясни, че за финалната подредба важат и точките от областния кръг, който е бил писмен.
Последното препитване в Благоевград пък е било устно пред комисия от университетски преподаватели. Тук всеки участник трябвало да говори по две теми, като има по 20 минути за подготовка и за самия изпит след това. Светослав е трябвало да обясни специална графика, както и да изкаже мнението си по даден цитат, който в неговия случай е бил „Който си мисли, че е станал нещо, е престанал да се развива”. „Подкрепих цитата с друг цитат – на Гьоте, който сме го учили в училище: „Човек греши, докато се стреми”. Смятам, че знанието трябва да мотивира човек да знае още повече. Важно е да имаме някаква цел, да знаем какво искаме и да не се отказваме пред трудностите”, разкрива своето верую младият ни съгражданин.
А каква е тайната на успеха: „Отделям всеки ден по няколко часа за подготовка и давам всичко от себе си, няма как иначе да се получат нещата. Много съм благодарен и на моята учителка Стефанка Митрева за отделеното време, на директорката Венета Симитчийска за подкрепата, както и на моите родители, които винаги са до мен”, разказва първенецът.
„Почти всички ученици в неговия клас са много добри и е истинска привилегия да се работи с тях. За да се изучи един език са нужни мотивация и постоянство, защото език се учи с натрупване – не става с учене само за определен изпит. Да, немският е труден език, но има ли желание – има и начин”, коментира преподавателката Митрева. Тя не скри задоволството си, че още един възпитаник на гимназията е стигнал до финалния кръг – осмокласничката Деяна Шевченко.
Още две девойки – Петя Павлова и Калина Митрева, пък са стигнали до последния кръг на националното многоезично състезание. Интересното при него е, че участниците слушат и четат на немски език, а пишат на английски.
Сега накъде – като че ли все по-често ще му се налага на Светослав да чува този въпрос от своите близки, съученици и преподаватели.
„Все още не мога да си отговоря на този въпрос, не съм решил какво искам да следвам, но едно е сигурно – немският език ще има много важно място в по-нататъшното ми развитие”, убеден е симпатичният младеж.

Делян Василев

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*