Култура, Новини

“Сили имам да се боря” и художника Спас Чальов подредиха благотворителна изложба-базар

За втори път сдружението на жени с онкологични заболявания и техните сподвижници „Сили имам да се боря” организира на 17 август по случай Празника на Самоков благотворителна изложба-базар във фоайето на художествената галерия „Проф. Васил Захариев”. Въпреки че по същото време на площада имаше друга изложба, в залата се събраха много хора. Посрещнаха ги дъщерите на основателката на сдружението Ирина Симитчиева – Анита, която сега е негов ръководител, и Елица. Присъстваха и ръководители на общината начело с кмета Владимир Георгиев.
Наред със сувенирите, изработени от жените, бяха подредени красиви дърворезби и произведения на приложното изкуство на художника Спас Чальов.
Анита Симитчиева благодари за подкрепата на Общината и гражданството и изтъкна, че здравната култура на самоковските жени се подобрява – само през миналата година са минали на профилактичен преглед 150 дами. Изразено бе и признание на Спас Чальов за участието в изложбата и за желанието да дари на сдружението част от средствата, получени от продадените експонати.
Художникът пък благодари на Анита Симитчиева и Даниела Механджийска за поканата да участва в изложбата и призова за подкрепа на сдружението. Спас Чальов е наш земляк – роден е в някогашното село Горни Пасарел. Завършил е Художествената академия. Негови творби украсяват НДК, министерства в София, ритуални зали и черкви.
Част от присъстващите си закупиха сувенири, а други пуснаха пари в кутиите за дарения, като за това получиха сертификат.
Изложбата-базар ще продължи пет дни.

Евгения Попова

Leave a Reply