Новини, Туризъм

Спасиха с хеликоптер двама пострадали парапланеристи край Мальовица

Стабилизирани са двамата парапланеристи – мъж и жена, които пострадаха на 31 юли на писта „Ръждавица“ в Рила, съобщиха от столичната болница „Св. Анна” /бившата Окръжна болница/.
Двамата парапланеристи били транспортирани с хеликоптер в лечебното заведение. Мъжът има тежки травми на гръбнака, включително спукани лумбални прешлени, но според медиците няма да остане парализиран, а след операция ще се възстанови. Жената пък е със счупени ребра, разместена ключица и частична перфорация на белия дроб, но тя също ще се възстанови.
Двамата са претърпели неуспешен полет с тандемно крило, като са паднали от голяма височина. На мястото на инцидента е кацнал друг парапланерист, с когото екипите са поддържали връзка при спасителната акция. Самият хеликоптер е успял да кацне на два пъти въпреки труднодостъпния район.
„Пострадалите бяха подготвени за транспортиране от планиските спасители, но ние направихме два курса, тъй като в хеликоптера може да се настани само по един лежащ”, поясни за „Приятел” на 2 август участникът в акцията алпинистът и парамедик Виктор Варошки, наш съгражданин.
През юли също в района на Мальовица след падане, независимо от адекватната намеса на спасителите, почина дългогодишен планинар. Благодарение на спасителите и на помощта на хеликоптер пък бе спасен животът на чехкинята Лусия Палицова, тежко контузила се при падане на 24 юли под Мусала.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*