История, Новини, Образование, Шарен свят

Станислав Ласкин и създателите на проекта „Българска история” гостуваха на ученици

Изключително емоционални мигове изживяха ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” на 14 декември в Младежкия дом. Те се срещнаха със своя любимец от популярното телевизионно предаване по bTV „Фермата” самоковеца Станислав Ласкин и с част от създателите на сдружение „Българска история”. Родолюбивият проект е особено популярен в интернет, като страницата му в социалната мрежа фейсбук има над 300 хил. последователи.
От страна на „Българска история” в Самоков бяха ръководителят Иван Кънчев, координаторът Марио Мишев и режисьорът Мартин Стаматов, които разказаха за дейността на сдружението. „Нас ни обединява любовта към българската история. Обичаме да се „ровим” в нея и да „изравяме” историите на достойни български личности”, подчертаха гостите.
Младите историци представиха и три филма – за известния най-вече в САЩ като „Баща на авиацията” Асен Йорданов, за непобедимия борец Дан Колов и за подвига на летеца капитан Димитър Списаревски. Подтикнати от чутото и видяното, и някои ученици споделиха накратко историите на свои баби и дядовци, дали живота си за България. Накрая пък гостите се отзоваха на призива на директора Георги Панев и посетиха заедно с него най-старото училище в града ни.
През това време останалите в Младежкия дом ученици посрещнаха с овации любимеца си от „Фермата” Станислав Ласкин. Именно нашият съгражданин е съдействал и за самата среща с екипа на „Българска история”. Учениците бяха силно развълнувани от присъствието на Ласкин и му зададоха куп въпроси. Той пък не остави нито едно питане без отговор и плени децата и на живо със своята всеотдайност, оптимизъм и с лъчезарната си натура.

Делян Василев

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*