История, Новини, Шарен свят

Стогодишният миньор от Доспей Александър Ласкин с награди от министър и Общината

Навършилият цял един век на 12 ноември Александър Ласкин от Доспей гостува по покана на общинската управа ден по-късно – в понеделник, 13-и, на председателя на Общинския съвет Силвия Стойчева и зам.-кмета Васил Сайменов.
Столетникът се оказа с бистра памет и разказа любопитни моменти от войниклъка си и участието си във Втората световна война. Тогава бил запас в Гърция. „Живяхме мирно, къпахме се в морето, играли сме хора и се разбирахме с местните хора”, припомни си Ласкин. Най-тежкото изпитание за воините било, че оставят семействата си в България.
„Не се оплаквам, живях нормален живот”, изтъкна юбилярят. Уникалното в неговата история е, че е работил и се е пенсионирал като… миньор, първо в мината над Доспей, а впоследствие и край Елешница.
Ласкин живее в своеобразно женско царство, тъй като има четири дъщери, а е дал живот пряко или косвено на общо 46 души. Има шест правнуци и един праправнук – Венцислав. Сега във всекидневните грижи и задачи му помага Йорданка Ковачка, която и в понеделник бе до него. Тук бе и Ани Йовичина, дошла специално за празника на баща си от Атина, Гърция, където работи вече над 10 години. Другите две дъщери на дълголетника – Тодорка и Генка, не успяха да дойдат на срещата в кметството. За сметка на това транспорта на дядо си до Самоков осигуриха две от внучките му – Юлия и Костадинка.
„Без люто и ракийка не сяда на масата”, коментира с усмивка дъщеря му Йорданка. Александър смая всички присъстващи, като заяви, че все още пали по някоя цигара от време на време. С. Стойчева констатира, че това е първият столетник, за когото знае, че пуши. Присъствали на срещата пушачи споделиха с усмивка, че и за тях значи има шанс да достигнат дълголетието на Ал. Ласкин.
На юбиляра бяха връчени плакети и поздравителни адреси от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, Съюза на ветераните от войните и от кмета на Самоков Владимир Георгиев, който не можа да присъства, тъй като по същото време бе на среща с министър-председателя в София.
Елена Ковачка, секретар на читалище „Отец Паисий” в Доспей, пожела на дълголетния си съсед крепко здраве и още много поводи за радост и му връчи и от името на кметството в селото торта с изписано числото 100… Трите свещички не затрудниха Ласкин, който без колебание ги духна!
Александър Ласкин чистосърдечно си призна, че не познава никого от домакините, но благодари от сърце за поканата и заяви, че се е почувствал истински щастлив, като е видял толкова много хора.
„Ако даде Господ, още толкова ще живея”, смая на изпроводяк възрастният човек присъстващите с енергия, чувство за хумор и оптимизъм.

Делян Василев

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*