Новини, Политика, Шарен свят

Събраха 430 бона повече от данъци

С 431 хил. лв. повече са постъпленията в общинската хазна от данъци през първото тримесечие на 2013-а в сравнение със същия период на миналата година, показват официалните данни.
Събраните пари от налози за първите три месеца възлизат на 1,7 млн. лв. Според служители това означава, че е изпълнен 39 % от годишния план. Към 1,2 млн. лв. са от данъци за текущата година, а около 530 хил. лв. са плащанията на задължения за минали години. Преценява се, че съставянето на актове и предаването на длъжниците за минали периоди на НАП и съдия-изпълнител е повлияло благоприятно.
Благодарение на въведената отскоро система за плащане на задължения по селата само за месец са събрани 53 хил. лв., което е почти 70 % от годишния приход по това „перо” за предходната година. Системата е въведена вече в 17 села. Очаква се до края на годината да бъдат обхванати и останалите 7 населени места в общината.
Служители заявиха, че периодично се прави и съпоставка между регистрираните в КАТ и декларираните в Общината автомобили. На неизправните собственици ще бъдат изпратени съобщения с покана да декларират колите си в срок от 1 месец. Ако това не бъде направено, ще им бъде съставен акт, в който ще бъдат начислени паричните им задължения от датата на регистрирането на возилото в КАТ плюс глобата, предвидена в закона.
Очаква се в близките дни и до края на април да бъдат платени повече местни данъци и такси, тъй като в края на месеца изтича срокът, в който данъкоплатците могат да ползват 5 % отстъпка от общия размер на задълженията си за годината.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*