С вицепремиера Марияна Николова бе обсъдено развитието на Боровец

Кметът Владимир Георгиев, ръководството на фирма „Бороспорт”, Сдружението на хотелиерите в Боровец, почетният гражданин на Самоков Петър Попангелов и други представители на местната общественост обсъдиха на 25 януари със заместник министър-председателя Марияна Николова развитието на Боровец. В срещата участва и народният представител Валентин Милушев.
Вл. Георгиев постави основните проблеми, чиито разрешаване не търпи отлагане. Лошо е състоянието на шосето за Дупница, което е връзката на курорта с магистралите “Струма” и “Люлин” и осигурява достъп на туристи от Сърбия, Гърция и Македония. Очаква се през т. г. то да бъде основно ремонтирано. Процедурите за избор на изпълнител са приключили и надеждата е, че с началото на строителния сезон ремонтът ще започне.
Пътят от София, по който се осъществяват основните трансфери на туристи от столичната аерогара, както и пътуването изобщо на туристи от най-големия български град, не е ремонтиран основно вече 15 години.
Задължително трябва да се ремонтира отсечката Боровец-Радуил, по която пристигат туристи от Пловдив, а и всекидневно пътуват много от заетите в курорта работници. Важно е и да се поддържа пътят през Бели Искър, което ще даде и тласък за развитие не само на Боровец, а и на целия район на Искровете. Предложението е това трасе да се включи в републиканската пътна мрежа.
По тези въпроси М. Николова пое ангажимент да организира среща с участието на кмета Георгиев, ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура” и зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.
На друга подобна среща ще се разгледа необходимостта от повишаване на енергийните мощности на курорта чрез изграждане на електрическа подстанция. Това е особено важно за бъдещето на курорта, за направата на нови съоръжения за сняг за цялата ски зона, както и за монтирането на нови лифтове, осветление на повече писти и др.
Предстои да се внесе проект за изграждане на втория етап на ВиК мрежата на Боровец. Ще се търсят и възможности за допълнителни водоизточници, които да осигурят работата на машините за изкуствен сняг.
От името на Сдружението на хотелиерите в курорта вицепремиерът бе запознат с инициативите за привличане на туристи – фестивалите “Магията на Рила”, „БороРок” и др. Общинският съветник Емил Николов постави въпроса за плановите разработки, изготвени от Общината за Боровец, които се сблъскват с много бюрократични спънки.
Общо бе становището, че трябва да се пристъпи час по-скоро към осъществяването на проекта за “Златния триъгълник” /централната част на Боровец/. Николова подчерта, че без промяна на облика на курорта в центъра и без решаване на проблема с паркирането няма да се постигнат желаните резултати и равнището, което се търси. Може би ще се наложи изграждането на буферен паркинг и превоз на туристите.
Обсъдени бяха и възможностите за развитието на Боровец като целогодишен курорт. М. Николова поиска информация за почивните станции и други бази, подходящи за санаториуми – атрактивна ниша като туристически продукт с оглед бъдещото развитие на курорта. В този дух бе разгледано и изграждането на повече места за забавления и велосипедни алеи, обновяването на стария център на Боровец и др.
Във връзка с необходимостта от работна ръка в хотелиерството М. Николова заяви, че в момента се изготвя списък със защитените професии. От друга страна се мисли и за улесняване на процедурата за наемане на работници извън страната. Николова прояви интерес към възможностите да се предлага повече автентична българска кухня в курорта, както и да се акцентира на местните културно-исторически забележителности.
Вицепремиерът обеща съдействие за включването на Боровец в различни инициативи, които значително да допринесат за популяризирането на курорта.
Освен всичко друго, както е известно, ако се приеме кандидатурата на София за домакинство на зимната младежка олимпиада, в нашия курорт ще бъдат вложени сериозни инвестиции за обновяване на пистата за биатлон, възстановяването на шанцата и изграждането на други обекти.
Всички се обединиха около тезата, че за да се развива Боровец, трябва да се обединят усилията на местната и държавната власт, на бизнеса и други институции и организации.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*