Три в едно за Владимир Георгиев, но и ГЕРБ настъпва

Владимир Георгиев като кандидат на БСП за България спечели убедително трети мандат за кмет на общината и това е безспорен успех най-вече за него и атестат за свършената работа от екипа му през последните четири години. Явно постигнатите резултати са оценени положително от повече от половината от участниците във вота на 27 октомври. Отново втори тур няма да има, победата е категорична.
Все пак не всичко за досегашния и бъдещ управник е в приятни краски, тъй като получените гласове – 10 153, са видимо по-малко от сбора през 2015 г., когато за Георгиев пуснаха бюлетина 12 640 жители на града и района. Наистина, и избирателите намаляват, но все пак не с такъв темп.
В същото време за другия основен претендент за кметския пост гласуваха 6899 души – несравнимо по-малко от хората, подкрепили Вл. Георгиев, но и почти двойно повече отпреди четири години, когато тогавашният кандидат на ГЕРБ Венета Галева получи 3682 гласа.
Тук вероятно роля са изиграли и изключително амбициозната предизборна кампания, министерската подкрепа и пр., но дали се очертава тенденция в съпоставянето на двете най-големи политически сили и техните представители в общината е може би още рано да се каже.
В неделя направи впечатление и доброто представяне на съвсем младия Димитър Джелепов, който с почти 4 % подкрепа зае призовото трето място сред общо 6-те кандидати за най-отговорния пост в общината.
Общо 18 партии, коалиции и независими с всичко 264 кандидати пък влязоха в борбата за 29-те места в Общинския съвет.
Челното място вотът отреди на ГЕРБ, като тази партия ще има осем местни депутати. Видим е напредъкът в това отношение, тъй като през 2015 г. те са били шест.
В същото време социалистите, въпреки успехите на кмета и неговия екип, намаляват своите мандати от седем на шест.
Също шест съветници за изненада на мнозина ще има и Обединеният блок на труда „Български лейбъристи”. Въпреки своята не чак толкова активна кампания тази политическа сила изпраща три пъти повече представители в самоковския парламент, отколкото преди четири години, когато те са били само двама.
По-големи бяха амбициите на „Самоковци за Самоков”, които след завоюваните четири места в миналия Общински съвет сега ще трябва да се задоволят с три. Вероятно „принос” за относителния неуспех имат и промените в закона, съгласно които сдружението бе принудено да участва във вота не с автентичното си име, а с „лиценза” на Български социалдемократи /съюз с участието на АБВ и партия Български социалдемократи/.
Изненада /на фона на представянето на други места в страната/ е и присъствието на „Воля” в местния парламент и то с двама учстници.
„Евророма” запази „квотатата” си от също двама члена в законодателния орган на общината, получена преди четири години.
Успешно се представи и ДПС, което вече ще има не един, а двама представители в съвета.
Ако ще говорим за изненади, още по-изнанадващо като че ли се оказа отсъствието от местния парламент на класическата десница. Нито „Демократична България”, нито СДС /в съюз с ВМРО/ не можаха да класират и един свой кандидат сред печелившите 29. През 2015-а тогавашният Реформаторски блок влезе с двама свои представители в съвета, а ВМРО /в съюз тогава с БДЦ/ дори заслужи цели пет мандата.
Разбира се, за получените положителни и отрицателни резултати, посочени по-горе, сигурно са допринесли и купуването на гласове /за което почти всеки говори, но нищо официално не излиза наяве/, компроматните престрелки и други нелицеприятни действия, които карат хората да се съмняват в честността на вота и отвращават допълнително мнозина от политиката.
Част от съветниците са нови. Рекордьор в това отношение е групата на БСП за България, където буквално всички новоизбрани местни депутати са нови имена и главно млади хора.
Сравнително по-скромно е присъствието на жени сред съветниците. Съотношението жени/мъже е 8:21.
Преди четири години, когато се допускаше избор на кметове и на села с население над 150 жители, бяха избрани 22 кмета на населени места /от всичко 24 села в общината/.
Последвалите промени в закона доведоха до това, че сега вот за местни кметове имаше само в 11 населени места, където населението надвишава 350 жители. На предишните местни избори 13 души бяха избрани от раз, а 9 двойки отидоха на балотаж. В крайна сметка кметове на села станаха 11 представители на БСП, 6 на ГЕРБ, 2 на ОБТ „Български лейбъристи” и по 1 на БДЦ-ВМРО, на Зелените; имаше и 1 независим.
Сега право да избират кметове имат жителите на двойно по-малко села в общината – 11. Съотношението на избраните на първия тур 6 селски управници се запазва – трима са от БСП за България, двама от ГЕРБ и един от ОБТ „Български лейбъристи”. В пет села – Говедарци, Радуил, Широки дол, Бели Искър и Драгушиново, където никой от кандидатите не получи повече от 50 % от гласовете, в неделя, на 3 ноември, предстои балотаж.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*