Култура, Новини

Трявна награди Борис Стрински

Борис Стрински /със зелената вратовръзка/ сред туристически деятели от страната

„Трявна е късче от елмаз…” – това се казва в „Песен за Трявна”, изпълнена от мъжете от тревненската група ”Здравец” /скоро те са отбелязали 35 години от създаването на групата/. С тази песен те изпратиха гостите в неделя, на 7 юли – участниците в 25-ия национален празник „С песните на България”, организиран от Сдружението на туристическите хорове с председател Димитър Гочев и община Трявна.
Над 40 състава /от Севлиево, Русе, Дупница, Казанлък, Перник, Бургас, София, Шумен, Велико Търново, Плевен, Асеновград, Варна, Кюстендил, Петрич, Горна Оряховица, Габрово, Троян и др./ взеха участие. Сред тях бяха и дамите от хора на туристите-ветерани с диригент Борис Стрински при самоковското дружество „Рилски турист”.
Пристигнахме след дълго пътуване. Но не ни беше скучно, защото се нагледахме на безкрайни слънчогледови ниви, на белокрили щъркели и рибарчета в оризищата в Пазарджишко и Пловдивско. Изкачихме Шипка, но видяхме паметника само отдолу – бързахме за фестивала.
Трявна ни посреща още по-красив и по-подреден отпреди, когато съм била в този прекрасен старинен град, в който на всяка крачка има паметници на майстори – резбари, медникари, строители. Все още, и дано винаги да е така, живее със своя здрав старовремски дух, а часовниковата кула, построена през далечната 1814 г., отброява времето и пази моста /Гърбицата/, който ни отвежда по калдъръма си край магазинчетата. В тях можеш да откриеш нещо, което да ти напомня винаги за Трявна – икона, дърворезба, картина, чан или керамичен съд, а и захарни петлета и всякакви вкусотии.
Тук е къщата на Петко и Пенчо Славейкови, Даскаловата къща от 1804 г. Младият съратник на Левски Ангел Кънчев гледа от своя паметник със строг поглед, а отсреща е родната му къща. Дървета с чудновати форми на стъблата, градини с много цветя, балкони с каскадни петунии и сакъзчета и… гостоприемни тревнелии.
Страхотно впечатление ни направи центърът на града – сградата на Общината, потънала в цветни водопади, с фонтани, разпръскващи хлад, зеленина и… гълъби. Тук е разположено и читалището „Пенчо Славейков”, а отпред, сред цветята, зорко го пази скулптурата на поета.
Песенният празник бе открит от кмета на Трявна инж. Драгомир Николов, от зам.-кмета Георги Пенчев и от Димитър Гочев.
Всички групи, както и самоковските дами, пяха за планинските пазви, приютили хижи; за шума на реките; за звънките песни на птиците. Тръгват по планинските пътеки с усмивки на уста луди, млади, беловласи, даряващи сърцата си на песента лекокрила…
Над всички нас пък грееха десетки слънца, сътворени от тревненските резбари, и топлеха душите на стотици певци и певици от цялата страна.
Когато връчваха наградата – грамота и статуетка „Сол ключ” на Борис Стрински, представител на организаторите възкликна: „Борис Стрински е достоен приемник на Филип Аврамов” и прегърна бай Боре. Признанието бе наистина голямо…
А накрая всички състави се събраха пред читалището и под диригентството на Стрински изпълниха заедно „Прекрасна си, мила Родино”.

Димитрина Божилова

Самоковските хористки

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*