Ученици, учители и журналисти почетоха юбилея на Христо Максимов

Празнично настроение цареше в училищния салон на ОУ „Христо Максимов” в мразовития иначе понеделник – 13 февруари. Облечени в красивата си униформа, учениците се бяха подредили пред къта на своя патрон по случай 150-годишнината от рождението му. Видният наш съгражданин е останал в историята като един от първите деятели на синдикалното учителско сдружаване, като основател на педагогическия печат в страната ни, а и като поет и писател, журналист, публицист и обществен деятел.
Рецитал проследи краткият 35-годишен, но изпълнен с много труд, творчество и всеотдайност живот на Христо Максимов. Силно въздействаха върху присъстващите стиховете на поета: „За работа сме жадни! О, дайте ни дела!” и други негови творби. Съвсем естествено и непринудено всички ученици подеха патриотичните песни, които изпълняваше хорът със солистки братовчедките Марина и Маргарита Бочеви.
В приветственото си слово председателят на дружеството на Съюза на българските журналисти в Самоков Тодор Попов изтъкна заслугите на Хр. Максимов за нашата просвета, култура и публицистика и пожела на ученици и учители да работят упорито и всеотдайно, вдъхновени от безсмъртния пример на своя патрон.
Пред специалния кът за юбиляря бяха поднесени цветя от иимето на училищния колектив и на Журналистическото дружество.
На юбилея на Максимов „Приятел” посвети специална страница в миналия си брой /бр. 6 от 10 февруари т. г. /.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*