Учители от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” дариха 101-годишен учебник на библиотеката

101-годишен учебник по обща история получи Общинската библиотека „Пасий Хилендарски” като дар от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” на 29 ноември. Учителката Татяна Костова разказа, че в началото на учебната година й се обадил непознат, който пожелал да дари учебника на най-старото самоковско училище. Така и сторил впоследствие, като настоял да остане анонимен. Учителският колектив пък решил да остави учебника на съхранение в библиотеката.
„Надявам се жестът на нашия дарител да възпламени искрата на дарителството и самоковските училища да станат приемници на бъдещи спомоществования – така, както е било широко разпространено това по българските земи в миналото”, коментира Костова.
Ученици от прогимназията прочетоха адаптирани от учителката Мариела Павлова откъси от учебника, някои от които звучат актуално и днес. Младите хора разгледаха с интерес и подготвената от домакините от библиотеката колекция със старопечатни книги.

х х х

Автор на учебника по обща история за пети клас е Иван Попов – учител по това време в Първа софийска мъжка гимназия. Изданието е одобрено от Министерството на просвещението със заповед от 28 октомври 1916 г. Учебникът е отпечатан в книгоиздателство „Христо Данов” – Пловдив.
Самата гимназия е открита на 7 януари 1879 г. /Коледа по стар стил/. В първата си година има 106 ученици, разпределени в 3 паралелки, и 4 учители. Помещава се в двора на черквата „Св. Неделя”, но в края на годината сградата изгаря. Новото здание е готово през 1882 г., като проектът е дело на архитекта на сградата на парламента Константин Йованович. Следва бърз растеж на учениците, като в края на века те са вече 1800, разпределени в 41 паралелки.
Възпитаници на училището са Димчо Дебелянов, Стоян Загорчинов, Петко Д. Петков и др. През 1908 г. при Двореца се формира Частно училище начело с директора на Първа софийска мъжка гимназия Станимир Станимиров. Преподаватели в него на бъдещия цар Борис III и княз Кирил са били най-изявените учители от гимназията, между които авторът на учебника Иван Попов, изтъкнат за времето си историк.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*