Учителката Лалка Чавдарова: „Добротата ще спаси света”

Това написа в дневника на клуб „Събеседник по желание” с ръководител Латинка Щъркелова към Младежкия дом учителката по изобразително изкуство в СУ „Отец Паисий” Лалка Чавдарова. Близо час на среща в „Хъб-а” на 7 март разговора с нея води младата Димана Тодорова.
„Любовта към преподаването наследих от моя учител Васил Чакъров. Той ни учеше да обичаме природата, да търсим и да откриваме красотата във всяко нещо, а знаеше и как да ни стимулира”, спомни си Чавдарова за отишлия си от грешния ни свят през миналата година майстор на четката.
Неговата възпитаничка е отдала 38 години за утвърждаването на любовта към рисуването у своите ученици, но и за възпитаването им в добродетели. Започва професионалната си дейност в училището в Широки дол. Впоследствие преминава през различни образователни институции, преди в средата на 90-те години на миналия век да седне на учителския стол в СУ „Отец Паисий”, където е и до днес.


„Преди години имахме творческа свобода и възможността да работим навън, сред природата. Малко завиждам на частните школи в това отношение, тъй като сегашната образователна структура ни вкарва в определени рамки”, коментира Чавдарова. В този смисъл тя сподели, че има желание и идеи как да продължи да работи за изкуството и след като се пенсионира в близко бъдеще.
Дълголетната й отдаденост на младото поколение на Самоков и на изобразителното изкуство се измерва с изградените специалисти, добри и отговорни хора, както и с получените от нейни ученици близо 150 награди от регионални, национални и международни прояви. Много значими са отличията на Диана Сайменова и Миранда Блякчори от испански конкурс, руската награда на Любомир Джамбазов и още, и още… Може би най-престижна е била изложбата в Министерството на образованието през 1999 г., която се организира след пленерите в Банско и Созопол по-рано същата година.
Сред многото реализирали се възпитаници на Чавдарова са Снежана Йовева-Димитрова – ръководител на отдел в НДК и зам.-управител на сдружение „Толкова близо, толкова далеч”, учителката и журналистка Мария Галчева, библиотекарките Калина Пиргова и Мариела Станоева и още много други.
Самата Лалка Чавдарова се определи като строга, но справедлива. Според нея талантът е само малка част от успеха – много по-важно е трудолюбието на човек. „Дефектът винаги може да се превърне в ефект”, изтъкна преподавателката и посъветва авторите да не изхвърлят свои творби, защото след време може да открият друг поглед и смисъл в тях. Напоследък тя се впечатлява от новата дигитална техника в Китай и Япония и се старае да бъде, както се казва, в крак с модата.


Чавдарова разкри, че се вдъхновява от природата и по-специално от планинските пейзажи и възрожденската архитектура. Тя призна, че напоследък не й остава много време за рисуване, но загатна, че замисля да организира своя изложба в близко бъдеще. Една от причините да няма подобна изява досега е пословичната й скромност и избягването на светлините на прожекторите. Дори и когато помага на хора в нужда, тя го прави невидимо за останалия свят. Изключение са организираните благотворителни акции.
„Спомням си наша кампания, в която събрахме 300 лв. и купихме пакети с лакомства за обитателите на Дома за възрастни хора. По-късно създадохме и училищен клуб „Добро сърце”, разказа Чавдарова.
Любовта й към животните пък разкрива допълнително що за човек е тя. След трудна и мъчителна раздяла с кучето си преди години вече не се осмелява да вземе нов домашен любимец.
„Не прави на другите това, което не искаш да направят на теб”, цитира преподавателката в своето послание към младите хора в залата китайския мислител и философ Конфуций.
„Лалка извършва истински геройства при мотивирането на учениците да рисуват”, подчерта пък директорката на „Отец Паисий” Лиляна Минкова, която връчи и подарък на своята колежка.
С цветя и топли думи Лалка Чавдарова бе зарадвана и от отговорничката на Младежкия дом Латинка Щъркелова, от съученичките си и колеги по съдба от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни Даниела Йорданова и Жана Христова, от бивши свои възпитаници.
Накрая участници в зумба групата на Яна Василева обогатиха с оригиналните си танци своеобразния празник и предизвикаха ръкоплясканията на присъстващите ученици от 7-б клас, на който Чавдарова е класен ръководител.
Лалка Чавдарова бе 32-ият „Събеседник по желание” на едноименния клуб, който ден по-късно – на 8 март, чества своята 8-годишнина.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*