Феноменът Атанас Петров

11-годишното дете-чудо в ските Атанас Петров се завърна в България в края на април и веднага бе удостоено с награда от Българската федерация по ски на церемонията за закриване на сезон 2016/2017 в столичния „Парадайз център”. Наско получи специален приз за най-добре представил се български млад състезател в чужбина.
Както е известно, младият самоковец тренира и се състезава вече два зимни сезона в Италия /Ливиньо/, където редовно печели купи и медали. В края на последния сезон Петров остана на косъм от място на почетната стълбичка и в националния шампионат на Ботуша, като завърши 6-и в гигантския слалом и 8-и в ски кроса.
„Разочарован съм, много исках да вляза в тройката”, заяви младият талант за „Приятел” при срещата ни през малкото му свободно време в Самоков. Атанас бе придружен от майка си – многократната национална сноуборд шампионка Мария Димова, и от дядо си Георги.
„Наско е много амбициозен. Когато заминахме за Италия, не знаеше изобщо езика. Сега вече говори свободно италиански, разбира и помни всички указания на треньорите, а дори пише и съчинения на италиански”, хвали сина си Мария.
Успехите на малкия скиор вървят ръка за ръка с учението – Наско е ученик и в Италия, и в България – готви се по индивидуален план в СУ „Димитър Матевски” в Пловдив, откъдето е баща му. Признава, че най-интересният му предмет в училище е математиката. Доказателство пък за амбициозната натура на момчето са и многобройните медали от други видове спорт – плуване, волейбол, футбол… Тази зима се качил за сефте на ледена пързалка и за нула време не само се научил да кара кънки, но и да играе хокей!
Връщам лентата две години назад и питам защо майка и син отиват в Италия.
„Заминахме за Италия, за да търсим по-добро развитие за Наско. Тук той нямаше конкуренция, а смятам, че е по-добре да расте в конкурентна среда”, обяснява Мария.
Новият дом на Атанас и майка му е Ливиньо – 6-хилядно градче-община в провинция Сондрио на регион Ломбардия. Ливиньо се намира в Италианските Алпи, близо до границата с Швейцария, на 1816 метра н. в. /т. е. на приблизително еднаква височина с Междинната станция на кабинковата въжена линия Боровец – Ястребец/.
„Мястото е изключително спокойно, няма дори и улични кучета”, коментира интересно Наско втория си дом.
Районът предлага много подходящи условия за тренировки, а местният клуб е привилегирован да ползва определени писти за водене на подготовка. Наставник на самоковчето в Ливиньо е и помощник-треньорът на спускачите в мъжкия представителен тим на Италия Лоренцо Гали. Именно скоростните дисциплини – гигантски и супер гигантски слалом, са любимите на обичащия адреналина и високите емоции Атанас Петров.
Най-новата му страст пък са моторите. Наскоро момчето получило 85-кубиков мотоциклет като подарък от баща си – треньорът по сноуборд и състезател по мотокрос Атанас, чието име малчуганът носи. Наставниците на Наско в Италия са доволни от новото му занимание, тъй като, по думите им, карането на мотор е полезно за скиора с оглед на кондиционната му подготовка, преодоляването на завои и развиването на висока скорост, а освен това помага на младите да не се страхуват.
Треньорите и приятелите на Наско в Ливиньо вече го очакват с нетърпение. Българчето ще замине за своя трети зимен сезон на Апенините още за началото на новата учебна 2017/2018 година.
Снимам се с Наско на тръгване, като си пожелавам младият човек на фотоса до мен да достигне световните върхове в ските и пак да се срещнем в Самоков.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*