Други, Новини, Спорт, Туризъм

Феноменът в планинарството Атанас Скатов гостува в Самоков

Атанас Скатов – явление в българския и в световния туризъм и алпинизъм, бе гост на 20 март на своите почитатели от Самоков. На среща в залата на втория етаж в сградата на Общината в продължение на час и половина Скатов с изключително интересен разказ и с помощта на видеоекран запозна присъстващите – от ученици до ветерани в планинарството, със своята много активна дейност през последните години.
Скатов е наистина феномен. Роден е през 1978 г. в Сливен, а отскоро е и негов почетен гражданин. Специалист е по растенията. До 32-ата си годишнина изобщо не е бил на планина. Без да е преминал дори и елементарен курс по планинарство и алпинизъм, той става първият българин и първият веган /не консумира месо и всякаква друга животинска храна/ в света, изкачил само за две години най-високите върхове на 7-те континента. Последният от тях – вр. Денали в Аляска, изкачва на 20 юни 2017 г.
През последните години е изкачил и 5 от 14-те върха на планетата с височина над 8000 м – Манаслу /в превод – Душата на планината/, Анапурна, Макалу, Лхотце; световния първенец Еверест изкачва два пъти – и от север /Китай/, и от юг /Непал/, а на Дхуалагири достига височина над 7000 м и само лошите атмосферни условия не му позволяват да продължи. Първият веган е в света, изкачил Еверест.
Той е и първият българин, участвал в три експедиции на осемхилядници за един сезон в Хималаите. Наско е и първият българин, участвал в четири експедиции на върхове над 8000 м в рамките на само 4 месеца.
Атанас Скатов става веган през 2012 г. Неговите постижения във височинния алпинизъм показват, че и като се храни по този начин, човек също може успешно да издържи огромни натоварвания – и физически, и психически.
На екрана под надслов „Силата на духа” оживяха наистина вълнуващи моменти от странстванията на Скатов под небесата /или „над облаците”, както самият той се изрази/. Пътешествията в Хималаите започват обикновено от столицата на Непал Катманду. По пътя за вр. Манаслу /8163 м/ последното населено място е на височина 3550 м. Преди тръгване за високата планина се прави традиционна местна свещена церемония, наречена Пуджа. Там и нагоре освен алпинисти от цял свят, се срещат само якове и шерпи, както и… огромни пукнатини и отвесни скали. По тях минава пътеката, доколкото може да се говори за такава. Алуминиеви стълби на места подсигуряват невероятните смелчаци.
Слабо е да се каже, че рискът е голям. „Огромна лавина падна на мястото, където бяхме до преди пет минути”, довери на вечерта Атанас. Раница на алпинист за секунди изчезнала в небитието. Буквално в ръцете на Скатов починал шерп.
Само като гледа тези високи вертикални скали, по които се катерят Атанас и колегите му, на човек му се замайва главата. И си представяш какво е да се оправяш сам в тази ледено-снежна и ветровита сурова студена пустош накрай света, където само една грешна стъпка означава ни повече, ни по-малко – раздяла с живота!
От последния си лагер алпинистите тръгват обикновено около полунощ, за да стигнат навреме на върха и да се върнат по възможност по светло. Понякога в продължение на седмици чакат подходящо време, за да поемат отново нагоре. Освен силната мотивация, стабилната физическа подготовка и вече натрупаният опит на места все пак помага и късметът.
Безброй препятствия се преодоляват, но както каза онази вечер този невероятен сливенчанин /станал организиран турист преди време в състава на самоковското дружество/: „Колкото по-нагоре се качваш, толкова гледките стават по-красиви и все по-красиви!…”
А когато е вече на върха, Скатов развява знаме с надпис „Обичам те, Васко”, посветено на неговия син, роден през 2009 г. Тогава и заснема, въпреки бръснещия вятър, необозримата панорама във всички посоки…
През 2016 г. изкачва прословутия връх Анапурна – „най-опасният” от осемхилядниците, по думите на алпиниста-веган. „От лагера до върха, в една посока, се върви 18 часа”, поясни гостът. Завинаги по тежкия път към високия 8091 м връх са останали през годините 80 алпинисти. „В процентно отношение тук са загинали най-много колеги”, поясни Скатов и откровено заяви, че за разлика от други места, не му се връща специално там.
Само за 5 дни алпинистът-веган изкачил Еверест и Лхотце, като осъществил траверс между тях. „Само между два базови лагера има 40 стълби”, представи накратко картинно обстановката във високата планина този чудноват и в същото време съвсем естествен млад мъж.
„Всичко, което сме, е резултат от мислите ни” – с тази сентенция завърши прожекцията.
Ат. Скатов е автор на книгите „Богинята Майка на вселената” и „Манаслу” от замислената поредица „Над 8000 метра”. Автор е и на три филма, а подготвя и нови. Направил е над 45 презентации.
Сега продължава работата си по проекта за изкачване на всички осемхилядници. Остават му още 9 от общо 14-те. След месец само – още през април, ще замине за Хималаите, за да атакува поредния исполин. Помощ от държавата не получава и усилено продължава да търси частни спонсори.
Атанас Скатов /той е променил своето име, до 2009 г. се е наричал Димитров/ е завършил Аграрния университет в Пловдив като първенец на випуска по растителна защита. Печели два конкурса за стипендии и през 1999-2000 г. следва в Хумболтовия университет в Берлин, където по-късно защитава и докторат.
На вечерта гостът отговори подробно и на зададените му въпроси. Желаещите си закупиха книгата на алпиниста за Манаслу, негов филм и фирмени фланелки.
Гостът бе приветстван от името на организаторите и домакините от дългогодишната туристическа деятелка Марияна Илиева. В отговор на предложение Скатов обеща да поведе група самоковски планинари поне към шестхилядник, стига да има желаещи. Присъстващите пък от сърце му пожелаха да осъществи докрай своята мечта, като изкачи всички останали 9 върха на земното кълбо с височина над 8000 метра.

Тодор Попов
Снимка: архив

Leave a Reply