Култура, Новини

ФТА „Самоков” – най-добър мъжки състав на „Нашенско хоро”

Не знам как е при другите, но за мен хорото е това, което обединява всички, независимо от пол, възраст, дори народност. А българското хоро е обичано по цял свят заради заряда, който съдържа. Откак свят светува хоро се играе по всякакъв повод – раждане, пълнолетие, войниклък, сватба, кръщенка… дори някои са искали на погребението си да има музика и хоро.
Всевластна сила имат хороводните танци и това бе доказано в събота, на 11 ноември, в зала „Самоков”. Многобройната публика посрещна танцьорите от 45 клуба от цяла България, които трябваше да покажат обичта си към танца и че не напразно са отделили време, за да учат хората – шопско, тракийско, северняшко, македонско, граовско, влашко, на пояс, право, ръченица и какви ли не други завладяващи с ритъма и красотата си танци.
Председател на журито бе Никола Колев, режисьор, хореограф, педагог, участник във фолклорния ансамбъл „Филип Кутев”, преподавател във ВУЗ, а членове – д-р Благовеста Карчева, гл. асистент в Академията за музикално и танцово изкуство – Пловдив, артист и балетмайстор в ансамбъл „Тракия”, и д-р Стефан Йорданов, асистент в пловдивската академия и ръководител на професионалния й ансамбъл.
На спортния терен се редуваха танцьори от София, Банкя, Монтана, Добрич, Бяла Слатина, Петково /община Елин Пелин/, Бояна, Пловдив, Хърлец /общ. Козлодуй/, Стамболово /общ. Ихтиман/, Ботевград, Енина /общ. Казанлък/, Трън, Брегово, Берковица, Велико Търново и още, и още…
Хореографът Кирил Амбарков беше събрал заедно танцьорите от Овчарци, Ресилово и Самоков. „Хайде на хорото” пък буквално очарова публиката – на площадката излязоха над 400 танцьори от „Гайтани” от София, Варна, Пловдив, Костенец, Самоков… Наистина невероятно е да видиш толкова много млади и не дотам млади хора, деца, юноши и девойки да въртят пъстро хоро в единен ритъм! Очите ни се напълниха с многоцветие и усмивки и пак си казах: „Живо е, живо е българското хоро! Не може ритъмът му да не разиграе кръвта и краката сами да не поемат стъпките!…”
За четвърти път в голямата самоковска зала дойдоха танцьори, чиито клубове носят чудесни чисто български названия: „Пендари”, „Пъстра китка”, „Айдари”, „Моето либе”, „Български перли”, „Баядери”, „Севдице”, „Жарава”, „Наниз”, „Нашенци”, „Български ритми”, „Оро на дворо”, „Буенци”, „Шарения”, „Шевица”, „Хороводец”…
Не може да се изброят всички, но най-хубавото е, че желаещите да тропат хоро се увеличават. А най-много аплодисменти заслужиха най-малките – тези, които почват неуверено, но след време, сигурна съм, ще се равняват успешно с каките и батковците.
Истински празник бе и за играещите, и за зрителите, които с часове стояха, гледаха, слушаха и се радваха на този истински калейдоскоп от ритми и багри.
Във втория етап на вълнуващия спектакъл – надиграването по двойки, също се включиха много танцьори.
Градуса още по-високо вдигнаха участниците в ансамбъл „Тракия”.
Накрая дойде и очакваният от всички момент на награждаването. Голямата награда отиде при “Гайтани”, наградата на кмета на общината получи формация „Слънце” от Ихтиман, а танцовият ансамбъл „Самоков” пък заслужи отличието за най-добър мъжки състав на фестивала.
Общо 45 групи и 1600 участници станаха част от “Нашенско хоро”.
Организатори на аавторитетната традиционна изява бяха танцов клуб “Sun Dance” и Община Самоков.

Димитрина Божилова
Снимки: Пламен Лобутов

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*