Зимни спортове, Новини, Спорт

Фунтаров и Митев скачаха на световно за младежи в Италия

Деян Фунтаров

Представителите на самоковския клуб „Рилски ски скачач” Деян Фунтаров и Евелин Митев участваха в световния шампионат за младежи в северните дисциплини, състоял се в Италия /Вал де Фиеме/.
На шанцата в Предацо 18-годишният Деян скочи 61,5 м и се класира 67-и, а веднага след него се нареди едва 15-годишният Евелин със скок от 60 м.
Митев се пусна и в бягането на 10 км, но получи схващане и не завърши.
„Времето беше много лошо, а и Евелин беше най-младият състезател изобщо на това световно. По време на състезанието се разболя, но с помощта на медиците се съвзе и на другия ден бе на шанцата. Ако беше напълно възстановен, щеше да се представи много по-добре. В случая той се състезава заедно с 19-20-годишни младежи, които са си вече истински мъже. Сигурен съм, че има добро спортно бъдеще”, коментира треньорът Методи Савчов, който за 12-и път е водил състезатели на проява от подобен висок ранг.
Фунтаров и Митев са ученици в СУ „Никола Велчев” – съответно в 12-и и в 9-и клас. Двамата са били и единствените участници от България в големия спортен форум.
Следващото състезание по ски скок – по календара на ФИС, е на 22 и 23 февруари в Румъния. Преди това нашите ще имат вероятно едноседмичен подготвителен лагер в Словения – известно е, че сега условия за подготовка на ски скачачи в Самоков и изобщо в страната ни няма.
Надеждите са, че в северната ни съседка ще се състезава и Красимир Симитчийски. Специалистите са сигурни, че за 13-годишния талант, също ученик в самоковското спортно училище, тепърва ще се говори.

Евелин Митев

Leave a Reply