Художникът Иван Шуманов откри самостоятелна изложба в Сапарева баня

Самоковският художник Иван Шуманов откри на 23 март самостоятелна изложба – живопис под надслов „Отражения от действителността” в художествената галерия на Сапарева баня „Васил Крапчански”.
Общо 25 картини, някои съставени от по 2-3 и повече платна, сътворени в последните две години, озариха арт-пространството на галерията. Местните любители на изобразителното изкуство и гостите на курортния град могат да се насладят на оригиналния поглед на автора към Мусала и околните рилски прелести, както и на картини с религиозен сюжет, сътворени с маслени бои върху платна и със смесена техника – акрил, туш и пастел върху хартия. В творбите си авторът обръща внимание на общочовешките ценности като антипод на консуматорското общество. Прозира разбирането на твореца, че изкуството трябва да има социална роля.


„Картините са с концептуален характер и имат за цел да провокират мисълта на хората. Аз се вълнувам от нематериалността в изкуството, която се състои именно във вашите реакции – това, което вие си мислите и начина по който се чувствате, гледайки една картина”, обърна се Шуманов към присъстващите на откриването на експозицията. Той благодари сърдечно за съдействието и топлото и професионално отношение на уредничката в галерията Силвия Славкова, на уредничката на общинската галерия „Околийската къща” в Дупница Катя Йоцова и на ръководителката на дупнишкото арт-ателие „Дон Кези” Елена Марулевска.


Специално внимание Шуманов обърна и на професионалния гримьор от съседна Дупница Елена Кацарска, която изрисува пред слисаните погледи на публиката модела Даниела Атанасова в своеобразно продължение на околните творби и задълбочи техния ефект.
„Чисто натуралистичните пейзажи на Мусала и изпълнените със сюрреалистични моменти платна напълно си подхождат”, изтъкна Катя Йоцова. Именно тя представи Шуманов на местната културна общественост.


Иван е завършил столичната гимназия за изящни изкуства „Николай Райнов” със специалност „Графика и графичен дизайн” през 2002 г., а миналата година придоби и бакалавърска степен от СУ „Св. Климент Охридски” в специалност „Изобразително изкуство” /неконвенциални форми/ при проф. д-р Орлин Дворянов. Това бе седмата самостоятелна изложба на Шуманов, който участва в много общи експозиции в страната и чужбина. Дългогодишен ръководител е и на школата по изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов” към читалище „Младост”. Възпитаници на школата присъстваха на откриването на изложбата, което засвидетелстваха по този начин обич и уважение към своя ръководител. Именно творби на учениците на Шуманов съставляваха предишната експозиция в галерия „Васил Крапчански”.
Присъстващите на откриването на сегашната изложба ценители на изкуството от Сапарева баня, Самоков и Дупница обсъдиха на чаша вино впечатленията си от видяното и преживяното.
Платната ще останат в галерията до 13 април.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*