Чакърови празници на 26 юли

Традиционните Чакърови празници това лято ще се състоят следващата събота, на 26 юли, на Чакъровите поляни, малко над прочутата местност Карагьол.
Тържествата ще бъдат открити официално сутринта с участието на смолянския ансамбъл „100 каба гайди”. Ще бъде представена историческа възстановка с жива картина за героичната борба на Чакър войвода и неговата чета с турските поробители. В „театрото” ще участват членове на патриотични клубове от Самоков, София, Видин, Шумен, Стара Загора и Пловдив.
В същия ден ще се състоят народни борби с атрактивни награди и фолклорен концерт с участието на самодейци от района. Планират се още пресъздаването на народни обичаи и изложба на местни ястия и експонати.
Вечерта пък ще има хайдушки огньове и палатков лагер. Организаторите от Общината и самоковския клуб на любителите на историческо оръжие „Чакър войвода“ обещават фолклорен оркестър, много музика, танци и веселие.
Част от участниците в тържествата ще пристигнат още вечерта в петък, на 25 юли, когато на поляните също ще има огньове, музика, хора и песни.
След прекъсване от около едно десетилетие Чакъровите празници бяха възстановени през миналата година.
Първите подобни тържества на историческата местност край Искъра пък са организирани през лятото на далечната вече 1975 г.
Догодина се навършват 200 години от рождението /1815 г./ на Христо Проданов – Чакър войвода и 160 лета от неговата гибел.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*