Честит юбилей, проф. Марков!

Проф. д-р Цветан Марков

Видният български офталмолог проф. д. м. н. Цветан Димитров Марков навърши 80 години. По този повод го поздравяваме и му желаем от сърце здраве и творческо дълголетие!
Проф. д-р Цветан Марков е роден на 5 септември 1932 г. в Самоков. Тук завършва с отличие средното си образование. Бил е знаменосец на гимназията. Проявявал е дори поетични и артистични наклонности. Не случайно е изпълнявал главните роли в пиесата „Царска милост” и оперетата „Наталка Полтавка”.
Завършва медицина през 1956 г. и започва работа като военен лекар в Хасково. Специалност има от 1964 г. Преминал е през годините по всички нива на военната служба, докато стане началник на Очна клиника на Военномедицинската академия в София.
Проф. Марков има над 150 научни публикации. Автор и съавтор е на 3 изобретения и 12 рационализации. Защитил е кандидатска и докторска работа. В професията си се занимава с очен травматизъм, светлинни и лъчеви увреждания на очите, функционални изследвания и др. С богатия си клиничен и хирургичен опит той възвръща зрението на хиляди болни. За това говорят и многобройните благодарствени писма.
През периода 1973-1976 г. проф. Марков е работил в Централната военна болница в Алжир. През март 1993 г. пък след конкурс е назначен за началник на Очна клиника в софийската Пета многопрофилна болница за активно лечение. От 1990 до 2005 г. проф. Марков беше председател на Българското дружество по офталмология и представител на нашата страна в Международната федерация на очните дружества. През този период той организира и проведе три национални конгреса по офталмология с международно участие и четири национални конференции, взе активно участие и в организирането на българо-немски научен симпозиум.
От 1995 г. до сега проф. Марков е главен редактор на сп. „Български офталмологичен преглед”. Създаде блог на списанието и страница – ophthalmreview.com.
Проф. Марков е участвал в Специализирания научен съвет по очни болести, член е на Комисията за лечение в чужбина и на Експертния съвет към Министерството на здравеопазването. Почетен член е на офталмологичните дружества на Руската федерация и на Украйна, както и на Българското дружество по офталмология и на Съюза на очните лекари.
За високия си професионализъм той е удостоен с почетния знак „Български лекар”. С почетен знак е отличен и за своя принос в областта на военната офталмология. За цялостния си принос към родната офталмология пък е носител на почетна награда на името на проф. Иван Василев. Кадърните и достойни хора заслужават нашата истинска признателност и благодарност.
Проф. Марков, честит юбилей! Най-сърдечно желаем да запазите вашата жизненост, достойнство и доброто си отношение към своите колеги и пациенти!

От Българското дружество по офталмология, Съюза на очните лекари и редакционния борд на сп. „Български офталмологичен преглед”

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*