Култура, Новини, Поздравления, Статии, коментари

Честит юбилей, Фори /Христофор Пейчев/!

Художникът Христофор Пейчев /когото приятели и познати със симпатия отдавна наричат Фори/ навършва днес, 24 март, 85 години.
„В произведенията на Христофор Пейчев се чете онова /вече рядко срещано/ безхитростно и почтено отношение както към темата, така и към средствата, с които са постигнати артистичните внушения. Посланията му са разбираеми, а изобразителният език е експресивен, интелигентен и достъпен до най-широка публика”, отбелязва проф. Ивайло Мирчев.
Христофор Пейчев е роден през 1933 г. в Разград, но вече шест десетилетия – от 1958 г. насам, живее и твори в Самоков. Завършил е Художествената академия. Член е на Съюза на българските художници от 1979 г. Участвал е в международни изложби в Русия, Германия, Чехия, Полша и други държави, в национални и регионални художествени изяви. Има шест самостоятелни изложби в Самоков. Негови творби – живопис и графика, се намират в галерии и частни сбирки в Австрия, Англия, Холандия, САЩ, Канада, Мексико, Израел и други страни.
Пейчев е автор на герба на нашия град. Носител е на орден „Кирил и Методий” – трета степен. Почетен гражданин е на Самоков.
Председателят на Съюза на българските художници Любен Генов пише: „По един много деликатен, ненатрапчив и тих начин изкуството на Христофор Пейчев успява да ме завладее. Последна цел на това творчество е да провокира и впечатлява на всяка цена. Напротив – създадено е по силата на някаква вътрешна необходимост, съзерцателно, с всеотдайност и топлина, импониращи на чисто човешката природа на един артист. Изключително скромен човек, тих и благ, той е успял с привидна лекота, непринудено да влее своята чувствителност в автентичен изказ и лиричност.”
През последните години Хр. Пейчев има здравословни проблеми, но проявявайки силен дух и любов към изкуството, продължава да участва активно в културния живот на града ни.
Художникът заслужава признанието на нашата културна общественост и на самоковското гражданство не само с безспорния си талант, а и заради своята впечатляваща отдаденост на художественото творчество, заради своята обич към града, където преминава на практика почти целият му съзнателен живот.
Благодарим ти, Фори! Желаем ти от сърце здраве, бодър дух и творческите стремления никога да не те напускат!

„Приятел”

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*