Култура, Новини

Читалище „Младост” се изяви по телевизия СКАТ

Танцовият състав „Самоков”

Доста фолклорни състави от Самоковска община вече са гостували на Галя Асенова, авторка и водеща на предаването „От българско по-българско” по телевизия СКАТ. Само преди две седмици телевизията показа певиците от Горни Окол с ръководител Таня Божкова. И те се върнаха с похвали за представянето си.
В навечерието на Илинден залата на СКАТ пък прие за участие танцовия състав „Самоков” с ръководител Станислав Крумов и женската група за автентичен фолклор „Шишманово” с ръководител Иванка Слатинска като представители на самоковското читалище „Младост” с председател Лили Шуманова.
По време на танците, когато малките и по-големите танцьори играеха, те имаха поддръжката на участничките в Шишмановския състав и на някои от родителите, които също бяха пристигнали.
Ето какво споделиха пък за зрителите част от гостите:
Лили Шуманова, председател на читалище „Младост”: „Аз съм бивша учителка и почти целият ми живот е преминал сред децата. Много ги обичам и затова продължавам с тях напред. Живеем в туристически град, в подножието на Рила и това ни зарежда със сила. Започнахме най-напред със скаутска организация, а през 2003 г. създадохме читалището. Тук децата и младите хора имат възможност да развиват своите способности – да пеят, да танцуват, да рисуват… Сами виждате, че има приемственост – песните на шишмановските баби вече се подемат от малките ни певци. Всичко правим заедно и така празникът ни става по-пълен. Стараем се да развиваме заложбите на децата и младежите.”
Иван Шуманов: „Доверихме се на децата, които идват в нашата школа по изобразително изкуство. След няколко години техни картини вече участват в изложби и то не само в страната, а и извън България. Картините ни обикалят света. Щастлив съм, че имаме шанс да показваме тези творби. Наши участници в школата сега са ученици в художествени училища, студенти. Дело на участници в школата са и няколко стенописа. От участията си извън Самоков винаги сме се връщали с отличия и награди. Благодаря на всички, както и на родителите, които ни помагат и винаги си сътрудничим.”
Самият Иван Шуманов с отличен успех е приет за студент. Преди да отиде в университета обаче заедно с няколко участници в школата ще сътворят в края на юли стенопис в Босилеград – подарък за организаторите на тамошния традиционен детски великденски празник, в който представителите на читалище „Младост” са редовни участници.
Станислав Крумов: „Щастлив съм, че можем да покажем богатството на нашето читалище, активната дейност на неговите членове. Самият аз съм завършил Националното училище за танцово изкуство, а после и академията в Пловдив. Върнах се в София и когато Лили Шуманова ме покани за хореограф, не се поколебах. Радвам се, защото нашите млади танцьори са много добри, играят въодушевено. Предшественикът ми хореографът Иван Иванов е работил с тях всеотдайно. Надявам се да имаме още по-високи постижения не само във фолклора.”
Иванка Слатинска: „В нашия състав останахме само шест жени, но в началото бяхме около 30. Някогашното наше красиво и богато село Шишманово от много години е под водите на язовир „Искър”. Вниманието ни винаги е било привличано от изворните песни и затова пеем и акапелно, без съпровод. Някога имахме и гъдулка, и тъпан. Първите певици бяхме ние с Велика Миткова. Време е сега да предаваме щафетата на младите.”
На сцената пяха и Ани Иванова, Александрина Попова, Божидар Костов. Ани Димитрова пък изпълни прекрасно „Македонско девойче”.
Предаването мина много добре със съдействието на телевизионния оркестър и осемте момичета и момчета от телевизионната танцова формация „Българско”.
Самата Галя Асенова пък направи реклама и на друга голяма културна проява в Самоковско – Бобфеста в Радуил. Тази година на 6 и 7 септември гости от цялата страна ще участват в 12-ия традиционен фестивал.

Димитрина Божилова

Пее Шишмановската група

1 Comment

  1. marian yonkov

    mnogo simdovvolentacoite

Leave a Reply