История, Култура, Новини

Широкодолци се хванаха на голямо хоро навръх 141-годишнината от Освобождението

Националният празник 3 март и съвместно организираното му честване от читалище “Виделина-1932” и кметството събра на площада в Широки дол стотици жители на селото. Така третото по големина село в общината подкрепи родолюбивата инициатива на сдруженията “Азбукари” и “Българи за България” под надслов “Пробуждане с хоро”, в която се включиха наши сънародници в над 15 държави по света.
“Нека излъчим силен положителен импулс, да покажем на света очарованието на образа ни, красотата на фолклора, одухотвореното лице на България”, призова председателката на читалището Марияна Ръкльова, която се изяви и като водеща. Нейните думи вдъхновиха много от присъстващите, които дълго виха хора на по няколко ката, съпроводени от патриотичните ритми на оркестър “Седем осми”. Ръкльова лично поведе хорото – символът на единението и енергията, на силата на духа и тялото. Тя развя и големия и красив байряк, дарен буквално минути по-рано на читалището от кмета на Самоков Владимир Георгиев, който също се хвана на хорото.


В началото на тържеството пък гордо в центъра на Широки дол прозвуча рецитал на “Опълченците на Шипка”, а със стихотворение рецитира ученичката Моника Ангелова. Млади и по-възрастни членове на читалището, пременени в народни носии и с венци в косите, застанаха едни до други и показаха нагледно пъстрата палитра на българската красота и зарадваха присъстващите с демонстрираната приемственост между поколенията.


“Нашето освобождение е пример, неповторен в световната история, защото няма друг случай, когато народът на една държава – на нашите братя-освободители, се вдига, за да помогне и да освободи друг народ, оставя костите на хиляди свои синове по далечни бойни полета, възкресява за нов живот държавността и институциите на освободения народ и се оттегля само със славата на освободител”, изтъкнаха организаторите. Те заявиха, че не трябва да се страхуваме да наричаме времето преди 3 март с истинското име – така, както патриархът на българската литература Иван Вазов е назовал тежкото тегло на българския народ – “Под игото”.
“Трети март е незабравима и свещена дата, изстрадана, чакана столетия, дата, която е синоним на святата дума Свобода”, завърши Марияна Ръкльова.

Делян Василев

Leave a Reply