Ще се вземат ли най-после мерки за безстопанствените кучета?

Уважаеми г-н кмете, уважаеми г-да общински съветници, похвална е инициативата за разкрасяване на града ни със 7000 лалета и други китки, но кой ще се погрижи за сигурността на гражданите?!
Не бих могла да съзерцавам цветните лехи, когато покрай мен вилнеят глутници кучета! Изказвам тревогата на много мои съграждани от наличието на безбройни безстопанствени кучета. Те са навсякъде, включително и в самия център на града ни.
Знам за нахапани хора и изплашени деца. Аз също съм изпадала в ужас от агресията им. Докога това безхаберие? Мисля, че е недопустимо курортен град като нашия да се слави с най-много мръсни, гладни и крастави кучета. Гледката е в пълен контраст с цветните градинки!

С уважение:
В. Златанова

Б. Р. Междувременно стана ясно, че Общината е сключила договор с „Апекс“ ЕООД за кастрация на бездомни и свободно движещи се кучета. Кастрацията се извършва в модерна клиника в Самоков – „Глобал вет“, под ръководството на д-р Механджийски и екипа му – д-р Петров и д-р Владова.
Както поясни Десислава Стоянова, от март досега са кастрирани 15 кучета – 13 женски и 2 мъжки. Кучетата се залавят и довеждат в клиниката от доброволци – природозащитници и еколози. Сред тях се открояван Петър Поппетров, Евелина Владимирова, Румяна Сичанова, Радостина Макова и др. Те носят и храна за кучетата, на които се налага по-дълъг престой за лечение. Търсят се още доброволци, които да помагат в тази дейност.
Въпреки че операцията на женски кучета е по-трудна, се кастрират основно женски, защото така е възможно да се ограничи броят на бездомните четириноги. Кучетата може да се довеждат за кастрация след предварително записване на час в клиниката. След кастрацията животните престояват под наблюдение 24 часа и после се връщат на мястото, откъдето са взети.
Освен че се кастрират, четириногите се ваксинират и обезпаразитяват. Тези кучета се разпознават по това, че имат жълт маркер на лявото ухо.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*