Новини, Образование, Туризъм

Ще се реализират ли младите хора в Самоков?

Среща-дискусия на тема “Възможности за реализация на младите хора в община Самоков” се състоя на 9 ноември в залата на хотел „Арена”. Организатори бяха Икономическият и социален съвет /ИСС/ към Министерския съвет и Общината.
В срещата участваха председателят на ИСС проф. д-р Лалко Дулевски, членът на ИСС и председател на Синдиката на българските учители Янка Такева, зам.-кметът Люба Кленова, началникът на Регионалното управление на образованието в Софийска област Росица Иванова, представители на местния бизнес, ученици-абитуриенти, учители и др.
Янка Такева, която откри срещата, изрази увереност, че в най-големия град в областта младите хора ще съумеят да представят своя визия за развитието му и за пълноценното си участие в него.
Проф. Дулевски подчерта, че причината такава среща да се състои отново тук е, че градът има устойчива политика, а успешната миналогодишна подобна изява се е характеризирала и със сериозна активност и желание на младите хора да участват в обсъжданията и да предлагат идеи. Освен това представителите на местната власт са отговорили тогава на поставените въпроси, а и общинските органи са се заели да осъществят уместните предложения, по някои от които вече се работи.
„Необходимо е вниманието да се насочи към професионалната и трудовата реализация на младите хора, защото липсата на подходящи специалисти задържа развитието на икономиката”, категоричен бе проф. Дулевски.
Росица Иванова, доскорошен областен управител, за която това бе първа публична изява като шеф на регионалното образование, увери, че всички препоръки на завършващите ученици ще се имат предвид в предстоящата работа.
Зам.-кметът Люба Кленова приветства присъстващите от името на кмета Владимир Георгиев и изтъкна, че Общината винаги е била отворена към проблемите на младите и създаването на подходящи среда и възможности за тяхното обучение и реализация. „Отведнъж младите не могат да станат големи специалисти, но от тях се иска мотивация, организираност, точност и отговорност. Те имат безкраен достъп по информация, което ще им помогне да израстват в бъдеще”, посочи Кленова и обеща да отговори на всички поставени въпроси.
Като представител на „Самел-90” Борислав Чилингиров заяви, че фирмата е инвестирала 30 милиона в развитието на Самоков. „Сега, каза той, в предприятието работят 450 души, но в близките години около половината от тях ще се пенсионират. Затова е важна задача пред бизнеса, училищата, Общината да организират дейността си така, че младите хора да останат да работят в града.”
Благовестка Томова, председател на Съюза на хотелиерите и собствениците в Боровец, изрази загриженост, че в туристическия сектор липсват кадри. Сезонът в 120-годишния курорт трябва да се спасява с млади хора от Украйна. Обръщайки се към младежите, тя каза: „Може би не сме ви показали, че пред вас стои дълъг път на развитие. Не може веднага да станете управители и мениджъри. Ще ми бъде интересно да разбера вижданията ви.”
Сформирани бяха работни групи с учениците за обсъждане на техните идеи. Предложенията на младите хора ще представим допълнително, тъй като до приключване на настоящия брой те не бяха обобщени.

Евгения Попова

2 Comments

 1. картоф компиров

  група лелки се събрали ей така на кафенце и сладки раздумки…
  да,ще се реализират младите в самоков като чистят тоалетните и стаите на хотел “самоков”,а при добър късмет може и на хотел “рила”!
  младите хора (не роми)бягат от самоков като дявол от тамян,затова в момента имаме огромен брой безработни и в същото време огромен брой незаети работни места!
  а за какво са ми тези тетки домакини?така и така сте в хотел”арена”-питайте работещите там каква заплата вземат!ще ви помогна-400-500 лв!!!!!!
  да разваляме седенката,а!

 2. картоф компиров

  работници от украйна!?моля,я повторете!!!та нали напълнихте гимназията по туризъм с роми от цяла българия!защо хвърляме огромни средства за обучение в областта на туризма и накрая да не можем да ги използваме тези кадри!абсурд на абсурдите…
  отговорът би трябвало да го даде леля ви янка такева…и все пак защо обучаваме хора в определена професия и след това никой не иска да ги наеме точно за това,за което са учили…така че запретвайте ръкави и се гмуркайте в ромската махала-там ръботна ръка колкото щете…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*