Административният съд отмени забраната на кмета – ще има протест “Не на дискриминацията”

Протест “Не на дискриминацията” в Самоков все пак ще се състои. Това стана ясно от решение номер 165 от 15 февруари на комисия с председател Милка Варнова-Итова към Административния съд в София, което отменя забранителния акт на кмета на Самоков Владимир Георгиев. В документа се посочва още, че решението е окончателно и не подлежи на отлагане.
“Всеки гражданин, независимо от длъжността, която заема, има право в гражданско качество да организира митинг, протест и да участва в такъв, за да изрази отношението си по важни за него и обществото въпроси от политически, икономически, социален или друг характер, неизчерпателно изброени в закона”, изтъква още комисията.
Така в неделя, 18 февруари, между 14 и 16 ч. централния площад “Захарий Зограф” най-вероятно ще стане арена на ромски митинг “Не на дискриминацията”. Организатор на проявата е Инициативен комитет начело с Христо Николов.
Основният мотив на кмета Георгиев за неговото решение преди това бе, че в същия ден е големият християнски празник Сирни Заговезни /Прошка/, когато много граждани се прибират в Самоков и тяхното движение и разходка в централната градска част ще бъдат затруднени от предполагаемите 500 човека, които се очаква да присъстват на митинга според неговите организатори. Освен това на площада работи ледена пързалка, която се ползва особено през почивните дни от много деца. Те биха станали неволни участници в проявата, а родителите им биха се притеснявали за тяхната сигурност и спокойствие. Друг притеснителен факт е, че активният сезон в Самоков и Боровец е в разгара си и точно през почивните дни градът и курортът са пълни с гости и туристи и значителна част от полицейските служители са заети в обезпечаване на сигурността в курортите и регулиране на трафика и паркирането, поради което би се затруднило осигуряването на необходимото за подобен митинг полицейско присъствие.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*