Алино с три първи места от национален фестивал

Магията на родния бит и фолклор доведе стотици самодейци на Петия национален събор-конкурс на сватбената обредност, състоял се на 15 и 16 юли в с. Пещера, общ. Земен, Пернишка област.
Сред участниците бяха и групите за автентичен фолклор и за народни обичаи от Алино с ръководител секретарят на местното читалище „Васил Левски” Момчил Чалъков. Нашите представители впечатлиха авторитетното жури с председател доц. д-р Наталия Рашкова от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН. Алинци се изявиха с две автентични изпълнения в раздела за т. нар. по тези географски ширини /Шоплука/ сватовски песни и представиха обичая „Забражданье на невеста” – елемент от типична алинска сватба, под съпровода на гайда и тъпан на Георги Виденов и Димитър Пърчов.
И двете групи бяха класирани на първо място в своите категории и заслужиха плакети и дипломи. Самодейците от Алино получиха и специалната награда на главните организатори от читалище „Крюгер Николов-1922” /с. Пещера/ за цялостно представяне.
Близо 1000 души участваха в петото издание на фестивала, който събра певци и танцьори, свирачи и разказвачи, автентични носии и фрагменти, свързани с традиционната българска сватба.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*