Алкохолът и младите хора

Световната здравна организация /СЗО/ посочва злоупотребата с алкохол и цигари като четвърти по значимост рисков фактор, водещ до трагични последствия. Според проведени изследвания, рисковете за здравето от тютюнопушенето и от алкохолната зависимост са напълно съпоставими.
Наблюдава се тенденция все повече млади хора да опитват алкохолни напитки в твърде ранна възраст. На около 14-15-годишна възраст се започва така нареченото „предумишлено пиене“ – в компанията на свои връстници. Често алкохолът се употребява, за да се намалят симптомите на тревожност, социалните фобии, депресиите или просто като начин за “изключване” от реалния свят. Сред най-често срещаните причини са: любопитство; употреба от страна на родители; конфликти с приятели и/или семейството; натиск от страна на връстници; достъпност на алкохола; проблеми, свързани с ученето; въздействие от страна на медиите чрез реклами.
Злоупотребата с алкохол засяга в най-голяма степен нервната система, нарушават се интелектуалните способности, равновесието, концентрацията, двигателните реакции, след което може да се изпадне в дълбок сън. Влошава се способността за виждане и чуване, намаляват се възприятията за мирис и болка. Настроението се променя от възбуда и еуфория – до депресия, раздразнителност и загуба на задръжки.
Редовното консумиране на големи количества спиртни напитки уврежда и функцията на сърдечния мускул – сърдечната дейност се учестява, а кръвното налягане се повишава. Злоупотребата с алкохол може да увреди и лигавицата на храносмилателните пътища и да доведе до развитие на гастрит, язва на стомаха и дванадесетопъстника, увеличава се и риска от появата на злокачествени заболявания. Алкохолът предизвиква и смущения във функциите на щитовидната, надбъбречните и половите жлези. Употребата на алкохол забавя и образуването на клетките, изграждащи костната тъкан, в резултат на което намалява нейната плътност и се увеличава честотата на костните счупвания.
Погрешно е схващането, че алкохолът утолява жаждата и глада. Под негово влияние изпотяването и уринирането се увеличават, а това води до обезводняване на организма.
Младите хора имат по-нисък праг на поносимост към алкохола, свързана с обусловени от възрастта анатомо-физиологични особености, поради което при тях отравянията са по-чести.
Употребата на алкохол от малолетни и непълнолетни е неприемлива от социално-психологическа гледна точка, тъй като влияе негативно върху тяхното съзряване, върху възможностите им да се справят с конфликтите, да управляват живота си и да се чувстват свободни.
В тази възраст младият човек все още не е изградена личност и е много възможно дори при еднократна употреба на алкохол:
– да стане жертва на престъпление – трафик, сексуално посегателство, убийство;
– да бъде въвлечен в извършване на престъпление;
– да се самонарани, като недооцени риска от опасни действия – скокове, чупене, използване на опасни предмети, взривни вещества и др.;
– да шофира в нетрезво състояние или да се вози с пиян шофьор с всички трагични последствия от това.
Употребата и особено злоупотребата с алкохол се отразява негативно върху поведението на младия човек, което се характеризира с лоша дисциплина, отслабена воля, нерядко грубост и агресивност, склонност към противообществени прояви.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*