Ани Йовева с чудесни изяви в Пловдив и Велико Търново

Ани Йовева

За Ани Йовева съм писала и друг път, но при всяка наша среща тя винаги ме изненадва с нещо ново, което е захванала скоро, но вече е предизвикало голям интерес. Това са сега фините брошки, обици, колиета, които всяка жена с удоволствие би прибавила като красив аксесоар към облеклото си. Нейните разработки – калоферска дантела предизвикват голям интерес. Често канят майсторката да участва в изложби, базари, празници…
В края на март Ани бе в Пловдив, в народната библиотека „Иван Вазов”, като една от поканените от библиотеката четири дами – участнички в изложба–базар и демонстрация на занаяти. Като допълнение са били изложени стари и скъпи книги с шевици, бродерия, плетива от миналото. Галя Стойчева от Пловдив се е представила с шита дантела върху конски косъм – много фино, но здраво везмо.
Ани е демонстрирала шита дантела, бродерия, накити, шевици и др.
Д-р Любка Любенова от Велико Търново представила совалкова дантела, известна като калоферска (брюкселска) дантела.
Йорданка Цветкова от Смолян пък показала мънистени бижута, типични за Родопския край. Тя работи към музея в Смолян. С други ентусиасти обикаляли от врата на врата, за да съберат уникати от едно време и да възстановят този занаят.
Интересът към изложбата бил много голям. Имало посетители, които буквално всеки ден ходели и се интересували как се прави едно или друго. Майсторките им показвали начина на работа, за да го усвоят и те.
Пловдивчанка разказала, че свекърва й усвоила шитата дантела в… концентрационен лагер. Арменки били големи майсторки на това изкуство. Посетителката донесла и модели – много фини, с изключителна изработка.
Демонстрациите на Ани и колежките й били излъчени по местните телевизионни канали. Даже екип на БНТ заснел филм за предаването „Това е България”.
От библиотеката искат проявата да стане традиционна. През определени периоди там ще гостуват майстори на различни занаяти.
Виолета Чалъкова, дългогодишен член на Задругата на майсторите в Пловдив и майсторка на шитата дантела и бродерия, била възхитена от представените експонати, а за някои от тях дори се и интересувала как се правят. „Това за нас беше голям комплимент”, възкликва Ани.
Преди да отиде в Пловдив Йовева е била във Велико Търново, за празника на старопрестолния град и изложбата на тема: „Забележителностите на България”. В зала „Рафаил Михайлов”, където се провежда традиционната борса по културен туризъм, си дали среща и майстори на гоблени не само от България, а и от чужбина.
Тази изложба си има предистория. „Гобленарите от Велико Търново” обявили конкурс за ушиване на гоблен „Забележителности на България”. Стартът бил даден през ноември 2012 г., а финалът бил през януари т. г. Само за три месеца трябвало да се ушият разработки на „Милена Стил”, „Гоблени Вачеви”, на Росица Бакалова и др. С индивидуална разработка се представила нашата Ани Йовева. Ани шие и „Александър Невски”, и „Селска къща” по картина на художника Янко Янев.
Над 50 гоблена са показани на изложбата, на която почетен гост е била с гоблени Росица Бакалова, основателка на клуб „Приятели на българската шевица и гоблена”.
Творбите са оценявани от жури в 4 категории: „Следи от вековете”, „Църкви и манастири”, „Репродукции”, „Пейзажи”.
Ани е класирана на първо място заради красивия графичен гоблен „Ал. Невски”. На второ място е класирана също самоковка – Антоанета Тошкова, авторка на творба по „Ръченица” на Мърквичка. Това бил и най-големият гоблен на изложбата.
По разработка пък на Ани Йовева Елка Маслянкова от с. Самоводене заела третото място със „Селската къща”.
Извън класацията Ани участвала с 4 разработки по самоковски забележителности – Джамията, Митрополитската църква, Чадър чешма и Голямата чешма.
Изложбата била посетена и от известния великотърновски художник Харалампи Лалев. Той заявил, че притежава много хубав портрет на самоковския творец Георги Белстойнев от периода, когато бил в Угърчин. Лалев изявил желание да подари творбата на дъщерята на Белстойнев – художничката Елка Белстойнева.
И тази изложба приключила с голям успех за Ани Йовева. Очакват я нови предизвикателства. Сигурна съм, че тепърва Ани още много пъти ще ни изненадва приятно.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*