Ансамбъл „Самоков” ни представи в Гърция

Фолклорен танцов ансамбъл „Самоков” с художествен ръководител Борислав Искрев заслужи плакет и грамота за участието си в международния фестивал „Морска звезда”, състоял се от 9 до 12 юни в Паралия Катерини, Гърция.
Нашата трупа изигра Йовино хоро, Охридско хоро и Малоконарска копаница на откритата сцена в морската градина край Бяло море, а участва и в тридневните дефилета на съставите по главната търговска улица на курорта, които са се превърнали в истински празник за местните жители, хороиграчите и туристите.
В проявата са участвали предимно български състави, но е имало групи и от Черна гора, а домакините също са отправили поздрав с изпълнение. Слънчевото време е позволило на 23-та самоковци да се топнат и в морето.
Участието на ансамбъла в Гърция е било, както заяви Б. Искрев за „Приятел”, и дебют на международна сцена за новите носии на състава. За сефте в страната те са били облечени от самоковските танцьори на Третото фолклорно надиграване за любителски клубове „Приятели чрез танца” в края на май в Перник. Костюмите са донесли тогава късмет на ансамбъла, който с изпълненията си на хора от Шопско и Пиринския край е направил силно впечатление, класирал се е на второ място и е бил удостоен с плакет, диплом и кожени колани за танцуване. В скоро време, както стана ясно, се очакват и още по-нови носии, изготвени по образец от Самоковско, типични за района на Палакарията.
Следващото участие на ансамбъл „Самоков” ще бъде на фестивала „Магията на Рила планина” в Боровец в края на следващата седмица.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*