Атанас Скатов с нов рекорд – изкачи и първенеца на Северна Америка

Алпинистът д-р Атанас Скатов продължава да изумява с постиженията си. На 20 юни в 16 ч. местно време популярният планинар стъпи и на най-високия връх на Северна Америка – Денали/Маккинли в Аляска /6197 м/.
Това стана броени дни след като Скатов се завърна от успешната си експедиция в Хималаите, където изкачи два осемхилядника – първенеца на света Еверест /8848 м/ и Лхотце /8516 м/.
Така 37-годишният Атанас Скатов стана първият българин, стъпил на най-високите върхове на всички 7 континента на планетата, а и първият веган в света, постигнал тази цел.
През 2013 г. Скатов изкачва Ухуру (Африка) и Елбрус (Европа). През следващата година стъпва на първенците на още 4 континента – Аконкагуа (Южна Америка), Еверест (Азия), Карстенц-Пирамид (Австралия и Нова Зеландия) и Винсън масив (Антарктида).
Както е известно, Атанас Скатов е сливналия, но членува в самоковското туристическо дружество „Рилски турист”.
През тази пролет Скатов тръгнал към Денали/Маккинли сам, без експедиция. Изкачването започнало на 11 юни и продължило 10 дни с преодоляването на 6 височинни лагера и 4000 м положителна денивелация. Климатичните условия не позволили на алпиниста да достигне върха на 16 юни, както било планирано, и му се наложило да остане 6 дни, преди да почне атаката на върха, на най-горния лагер.
“Чувствам се отлично и съм много щастлив, че успях да завърша този толкова важен за мен проект. Целта ми беше да го направя веднага след Хималаите, за да се възползвам от климатизацията си там. Уморен съм, но и доволен от това да бъда първият българин, стъпил на най-високите континентални първенци на света”, е споделил Скатов по сателитния си телефон буквално минути след изкачването на най-високия връх на Северна Америка.
Като веган алпинистът не консумира не само месо, но и всякакви животински продукти.
Уникалният планинар сега продължава към осъществяването на следващата си цел – изкачването на всички 14 осемхилядника на планетата. Досега Скатов е стъпил на 5 от тях – Еверест /и то два пъти – по северния и по южния ръб/, Анапурна, Макалу, Манаслу и Лхотце.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*