Балерини, пианисти и певци сътвориха празник на танца и музиката в читалището /СНИМКИ/

Годишният концерт-продукция на школата по танцово изкуство с ръководител Ралица Стоянова към читалище-паметник „Отец Паисий” на 21 май се превърна в истински празник на музиката и танца.
Най-малките балерини, асистирани от своята преподавателка Стоянова, заблестяха с бели роклички на сцената като звездички и плениха публиката със своя чар, ентусиазъм и вече добри познания по балетно майсторство. Особено енергично бе представянето им по време на „Химна на децата” на групата „Бон-бон”: „…светлина, пълна с музика – да, да, да/ ние сме само доброта/ носим обичта, само радостта…”
По-големите момичета от школата пък показаха защо в края на март се завърнаха с „Гран При” от Седмия международен фестивал за испанска музика и танц „Абанико”. Пластичните млади дами дори изиграха „Мерседес” от балетната постановка „Дон Кихот”, с което бяха пленили журито в София. Те се представиха и с горещи испански ритми, а интерес предизвика и зародилият се в Полша оригинален танц полонеза. Приятна изненада бе и танцът, с който момичетата спечелиха първа награда на Седмицата на изкуствата в хотел „Самоков” в Боровец, завършила само ден по-рано.
Умело между танците на чаровните момичета се вплетоха изпълненията на участниците в школата по пиано с ръководител Борис Георгиев към читалището. Тон даде 6-годишната Мария Крамарска, а после пред клавишите застанаха и Божидара Пашова, Кристиян Лазаров, Калоян и Горан Сарафиеви, както и по-големите и напреднали Мариета Димитрова и Надежда Крумова, изявили се и с по-сложни композиции. Резултатите от работата на Б. Георгиев, който работи професионално и търпеливо с децата, вече са налице, а надеждите са, че скоро неговите възпитаници ще донесат и награди на читалището и града си от участия в конкурси и фестивали.
Десетокласничката от ПТГ „Никола Вапцаров” Елена Несторова бе приятно допълнение към поднесения спектакъл. Тя се отличи с изчистения си глас и умението да борави с широк диапазон от тонове при изпълненията си на песента-победител в конкурса „Евровизия” – „Играчка” /Toy/ на израелката Нета и романтична песен на английски, а за финал, когато всички участници излязоха на сцената, изпълни и вечната „Хубава си, моя горо”.
От името на кмета Владимир Георгиев кошница с цветя на Ралица Стоянова поднесе гл. експерт „Култура” в Общината Пепа Георгиева. Тя припомни, че балетната школа към читалището съществува от 70-те години на миналия век. „Самата Ралица е нейна възпитаничка, а сега тя учи малките танцьори не само на танци, а и на позитивизъм”, подчерта Георгиева.
Р. Стоянова благодари на ръководствата на читалището и на Общината за грижите за Школата по танцово изкуство. „Това са моите деца”, възкликна тя и поднесе подаръци на абитуриентката от танцовия състав Йоана Жаркова, която се просълзи от вълнение. Приветствана за имения си ден бе и певицата Несторова, която навръх имения си ден бе уважила поканата да пее в читалището.

Делян Василев

Повече снимки може да видите тук: https://www.facebook.com/pg/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=2098730783490193

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*