Безработните намаляха под 3000

За пръв път от година насам регистрираните безработни в общината през януари са под 3000 – 2997 /19,3 %/. В сравнение пък с декември хората без работа са по-малко с 0,2 пункта. В сравнение със средния показател за страната обаче – 10,2 %, безработицата при нас остава почти два пъти по-висока.
През януари 122 души са започнали работа на т. нар. първичен пазар на труда, 21 са били наети по програми, а 82 са отпаднали от регистрация.
Изключително висок – 41,9 %, продължава да бъде делът на безработните с начално и по-ниско образование. В същото време младежките програми дават резултат – безработните младежи до 29 г. са намалели на 20,6 %. Нарастват обаче хората без работа на възраст над 50 г., които са вече около 27 %.
От Бюрото по труда казаха, че до края на февруари се очаква да бъдат одобрени 70 души за участие в проект „Обучение и заетост” по ОП „Развитие на човешките ресурси”. До 31 март се приемат заявки от работодатели по програма „Младежка заетост”. Провежда се и подбор на безработни за включване в проектите „Хоризонт” и „Шанс за работа 2016”, които се финансират от държавния бюджет. Одобрените 85 души ще бъдат обучавани по професиите „Работник по озеленяването” и „Болногледач”.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*