Безработните нараснаха на 2161 души

С 0,5 % са се увеличили хората без работа в района през последния месец и сега те са 2161 души, сочат данните на Бюрото по труда. Преценява се, че неблагоприятната статистика се дължи предимно на освобождаването на заети в туристическия бранш поради приключване на активния сезон. Все пак спрямо миналогодишния април безработните са с 855 по-малко.
Регистрираните безработни с начално и по-ниско образование са 41,3 %, но в сравнение с март те са намалели с 3 %. В същото време тревожно е, че над една трета от безработните са хора със средно образование. През април новорегистрираните безработни са 278, а отпадналите от регистрация – 60.
На 16 май е приключило обучението на 150 души по проекта „Шанс за работа” като работници в озеленяването. Общо 15 човека от завършилите ще бъдат наети под формата на субсидирана заетост към Общината за 3 месеца. Други 45 души ще бъдат устроени на несубсидирани работни места. Трима от приключилите обучението си като помощници в строителството ще бъдат наети в Общинското предприятие „Строителство, ремонт и озеленяване” за 3 месеца. До края на май ще бъдат наети към Общината и 11 души по Регионалната програма за заетост. През този период ще започнат работа и 9 души по мерки за заетост в реалния сектор, и още 5 човека по Програмата за продължително безработни.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*