Бели Искър и Самоков гостуваха на „Нишавски хоровод”

Може да е само една река, но тя е свързваща нишка, мостът между два народа – българи и сърби. Реката е Нишава, а Драгоман и Димитровград са селищата, които вече 15 години си сътрудничат като истински приятели. Това става чрез фолклорния фестивал „Нишавски хоровод”, който тази пролет отбеляза своята 15-годишнина заедно с 90-ия рожден ден на читалището в Драгоман, където дейност развиват театрали, танцьори, певци, естраден, мажоретен и балетен състав, киноклуб и др.
„Нишавски хоровод” се ражда през 2001 г. по инициатива на Благой Божилов, почетен председател на читалището и на организационния комитет. На 16 и 17 май в граничния ни град се стекоха над 50 състава от цялата страна. Сред тях и три състава от Самоковска община – дамската певческа група „Българка”, женската фолклорна група „Орлица” от Бели Искър” и детският танцов състав към СОУ „Отец Паисий” с директор Лиляна Минкова. Бяхме сърдечно посрещнати от Благой Божилов, водещия Росен Димитров и председателката на местното читалище Албена Дончева. Участниците бяха оценявани от жури с председател акад. Манол Тодоров.
Съставите от Бели Искър с ръководител Румен Иванов идваха за първи път в Драгоман, но преодоляха притесненията си и изпълниха песните си много добре. Младите танцьори от училище „Отец Паисий” са под ръководството на учителката по музика Силвия Ненова. От две години юношите тропат различните хора, учейки се от хореографа Станислав Крумов.
Съставите получиха юбилейни златни медали, грамоти и книжката „Живец на духовността” от авторски колектив „Жарава” с ръководител Благой Божилов. Кой ще получи специалните награди, ще решат членовете на журито.
Часове наред на сцената пред читалището мериха сили състави и индивидуални изпълнители от Софийско, Кюстендилско, Видинско, Врачанско, Пернишко. Много ръкопляскания получиха участниците от Земен и Ковачевци /Пернишко/, Локорско /Софийско/, Таваличево /Кюстендилско/ и др.
От другата страна на границата пък дефилираха фолклорен ансамбъл и оркестър за народна музика от Димитровград и фолклорен ансамбъл „Абрашевич” от Ниш.
Състави от Драгоман всяка година участват и в „Бобфеста” в Радуил и винаги си тръгват с награди. Докато има хора като Ангел Божилов, Благой Божилов и младия Росен Димитров – сърцати, всеотдайни и обичащи фолклора, „Нишавски хоровод” ще се вие и ще сприятелява хората от двете страни на реката.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*