Бели Искър – първи в Кюстендил

Група „Българчета“. Снимка: архив.

Женската певческа група за автентичен фолклор „Орлица“ с художествен ръководител Катя Видинова, детско-юношеската вокална група „Българчета“ с ръководител Радостина Димова и дуетът Румен Иванов и Радостина Димова към читалище „Стойне Ангелов-1932 г.“ в Бели Искър бяхме гости на традиционния събор по случай Петровден в Мала църква. Изпълненията ни бяха посрещнати радушно от публиката.
В неделната утрин пък, на 5 юли, заредени с ведро настроение от снощното гостуване, женската и детската певческа група се отправихме за участие в авторитетния Девети международен фолклорен конкурс „Пауталия-2015“ в Кюстендил. Журито бе съставено от преподаватели в музикални университети и училища, световноизвестни народни певици, композитори, диригенти, хореографи и културни дейци.
Докато чакахме реда си под вековните дървета в чудесния парк се разхладихме с прочутата кюстендилска лековита вода от каменна чешма с 20 чучура. Красивите водещи – сякаш оживели от платната на Майстора, ни почерпиха със сладки кюстендилски череши. Върнахме им жеста с шопски напеви. Солистките ни Катя Видинова и Елена Видинова се редуваха да водят сладкогласните певици от „Орлица“ през уникалните двугласни песни. Изпълненията ни развълнуваха публиката, предизвикаха бурните й аплодисменти и одобрението на журито. Завоювахме първо място в категорията за автентичен фолклор.
Нашите деца с чистите си гласчета и закачливи песни под виртуозния акомпанимент на акордеон на Румен Иванов вдигнаха още повече настроението. „Българчета“ в оспорвана надпревара с връстници от музикални училища и школи заеха престижното трето място.
Тези награди са стимул за по-нататъшната ни дейност за издирване, съхраняване и претворяване на богатата фолклорна палитра на нашия планински край. Призовете са доказателство, че и на национално и международно равнище нашите усилия се ценят, избраната посока е вярна и ние ще продължим да работим с ентусиазъм.

Трендафилка Никушева

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*