Билети до София ще има и по 4 лв.

От 1 януари влиза в сила новата транспортна схема на общината. Вече могат да се подписват договори със спечелилите кандидати, заяви зам.-кметът Васил Сайменов на пресконференция, състояла се на 29 октомври.
Стана ясно, че междувременно, през изминалата една година, различните инстанции, включително Върховният административен съд, са потвърдили законността на конкурса и резултатите от него.
Пояснено бе, че най-натоварената линия – софийската, заема 20 от общо 38-те позиции. Интересно за мнозина е, че билетът за София ще струва вече от 4 до 6,50 лв. в зависимост от часовото време. На автоспирките ще бъдат изписани часът и цената на билета.
Ще се пътува само с автобуси с над 22 места и ще се осигурява необходимия комфорт.
Всичко това е наистина важно, тъй като много граждани, особено в последно време, изразиха, включително и в „Приятел”, недоволството си от неудобните, малки и тесни микробуси и от скъпите билети по софийската линия.
Г-н Сайменов, който е и председател на комисията за конкурса, секретарят на Общината и юридически експерт в комисията Ангелина Вангелова и гл. експерт „Транспорт” в Общината инж. Марияна Вучова припомниха основните критерии за оценка на кандидатите – цената на билетите и възрастта на автобусите.
Подчертано бе, че обществената поръчка е изключително специфична и се е налагало комисията да се съобразява с редица национални и европейски регламенти. Още повече, че Самоков е една от първите общини, които провеждат успешно подобен конкурс.
Общински служители и външни експерти са свършили доста работа, за да се проверят всяка фирма и състоянието на всеки автобус, с който се кандидатства за определена линия. Участниците в пресконференцията допълниха, че са отстранени всички пропуски, допуснати при провеждането на предишния подобен конкурс. Оповестено бе още, че линиите /курсовете/ са дадени на различни кандидати и монопол няма да има.
Фирмите, които ще превозват пътниците по различните линии, са: ЕТ „Иван Терзийски”, „Любонела”, ЕТ „Емилия Владичка”, ЕТ „Гея-53 – Георги Атанасов”, ЕТ „Нико 992”, ЕТ „Бони чар”, „Експрес бус транс 2003”, „Автостарт”, „Ресми”, „Григ 98”, „Илиев бус къмпани”.
В новия договор са предвиждат и повече задължения за самите превозвачи. Те няма вече да имат право да сменят автобусите, а ако се наложи, това трябва да става само с подобен или по-добър автобус.
Създава се и контролна група, която ще следи изпълнението на договорите и при нарушение ще налага санкции от 100 до 10 000 лв. Ако не се спазват условията, договорът ще може и да се прекратява. Към групата ще могат да се изпращат и жалби от гражданите за допуснати транспортни неуредици.
При провеждането на конкурса за селата Доспей, Злокучане и Говедарци и за три курса за София /в 14, 17,30 и 18 ч./ не е имало кандидати. Съобщено бе, че предстои да се обявят условията и да се проведе за тях нов конкурс.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*