Боби Занев начело в национален конкурс

Като по традиция /не случайна, а дело на много труд/ самоковски ученици са сред първите в Десетия юбилеен национален конкурс „Не се гаси туй, що не гасне”, в който участваха стотици деца и младежи от цялата страна.
Първи в категорията от 5 до 8 клас се класира петокласникът от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” Боби Занев за презентацията си „Паметници, посветени на подвига на руските воини по време на Освободителната война”. Деветокласничката от ПГ„ Константин Фотинов” Елисавета Павлова пък заслужи второ място в групата от 9 до 12 клас с презентацията си „Българската и руската духовност в сътрудничество между българската и руската православни църкви”. Двамата ще бъдат наградени при закриването на конкурса в Националния военно-исторически музей в София.
Другите работи, всяка от които също бе достойна за отличие, са презентациите на 6 ученици от СУ „Никола Велчев” – единадесетокласниците Александрина Кашинова и Мартин Кирилов и петокласниците Таня Банчева, Ели Аличкова, Мартина Иванова и Янка Чолакова; презентацията на деветокласника от ПТГ „Никола Вапцаров” Калин Иванов и рефератът на Кристин Иванов, възпитаник на Професионалната гимназия по компютърни технологии и системи в Правец. Самоковци участват в конкурса още от самото му начало преди десетилетие. Тази година за разглеждане от журито в София в началото на май бяха изпратени 11 разработки с теми от нашата история – за Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./, Втората световна война, овладяването на Космоса и др. Всички те – плод на задълбочена работа, подготвени с много старание и събрали богата информация, направени, може да се каже, съвсем професионално.
За всички сегашни участници, както и за техните научни ръководители – преподавателките Галя Попова, Силвана Оцетова, Дияна Нейчева и Първолета Дюлгерова, Руският клуб със съдействието на Общината организира тържествено закриване на конкурса и на местно ниво.
Самият конкурс бе организиран от Национално движение „Русофили” със съдействието на просветното министерство, СБУ, Съюза на българските писатели, СБЖ и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва с подкрепата на международния обществен „Российский фонд мира”.

Спаска Александрова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*