Бобът събра стотици за 17-и път в Радуил по време на традиционния “Бобфест”

Последният августовски ден доведе в Радуил – столицата на боба, стотици гости, носители на българския фолклор, за да покажат своето певческо, танцово и музикално изкуство. Домакините посрещнаха всички с много радост, с отворени обятия на 17-ия Бобфест.
Вече 16 години тук, в красивите гънки на Рила, където е сгушено селото, се отдава почит на бобеното семе с вкус ненадминат и неповторим.
От малката искра, която през 2003 г. запали Георги Божилов-Гебо, се извиси голям огън, поддържан от хилядите самодейци, посещавали фестивала през годините.
И сега на сцената се изявиха певци, танцьори и музиканти от Григорево, Ветрен дол, Доганово, Огняново, Мало село, Ябълково, Сарая, Хаджиево, Бистрица, Мрамор, Карабунар, Виноградец, Горна Малина, Петково, Горна Раковица, Ярлово, Бели Искър, Маджаре, Драгушиново, Пчелин, Живково, Сестримо, Джерман, както и от Костенец и София, от Сандански и Дупница, от Земен и Благоевград…

Традиционният фестивал бе открит на площада в присъствието на кмета на Самоковска община Владимир Георгиев, зам.-кметовете Сия Шехтанова и Люба Кленова, зам.-председателят на Общинския съвет Светла Атанасова и др. По традиция с бобеното топче кметът на Радуил Любомир Димтров даде началото на празника. Оповестен бе и поздравителен адрес от името на депутата Валентин Милушев.
В журито бяха включени известната народна певица доц. Бинка Добрева, носителка на много звания и международни отличия, и хореографът Валентин Йорданов.
Всички посетители бяха поканени да се насладят на красивите изложби. Картини не с четка и боички, а с метална лансетка бе създал самоковският художник Танер Мерт. Чудесни бяха гоблените на Росица Бакалова, основателка на Клуба на българската везба и гоблен.
Беше проследен и пътят на боба чрез плакати, дипломи и грамоти, както и чрез творбите на радуилски майсторки – рисунките на младата Елица Минкова, прекрасните плетени изделия на Лидка Богоева, нежните дантели и плетки на Гергана Стоянова, фъканите картини на Силвия Витанова, покривките, дантелите и кошничките за фасул на Василка Атанасова.
Разнообразие от сувенири предложиха пловдивчанките Галя и Велика Тодорови. Така беше и на щанда на самоковката Йорданка Вардарова. Пред кметството пък беше разположил своите скулптури от дърво местният майстор Кирчо Кирилов.
Този път кулинарната изложба беше още по-богата. Първа награда бе присъдена на Йорданка Щерева от Радуил за кекс с емблемата на Бобфеста и бобена салата. Второто място зарадва македонката Славка Василева от Радовиш, представила се с оригинална питка, а трета бе класирана радуилката Мария Василева.
Журито бе съставено от представители на фирма „Крина”. Фирмата стана и спонсор на фестивала, като предложи на гости и домакини и своите продукти – боб, леща, ориз, различни видове сладка и пр.
Поздрав към всички отправиха самодейните състави към радуилското читалище „Христо Ботев”. Някои от посетителите обикаляха наоколо, радваха се на празничната атмосфера, пазаруваха, а други с часове седяха в читалищния салон и силно и искрено аплодираха певците, музикантите и танцьорите.

Повече от друг път бяха певческите състави. Участниците в повечето от тях показаха, че отделят доста време за репетиции. С много песни от родния край се изявиха певците от Джерман, Сестримо, Живково, Долна Малина, „Солей” /Ихтиман/, Ветрен дол, Сарая, Хаджиево, Земен и др. Голямо удоволствие изпитахме всички присъстващи от уменията на участниците в клуба за народни танци „Гайтани” от София, от изявите на танцьорите от Костенец, от самоковското читалище „Младост”, от „Пчелински извор” и др. Силно впечатление направиха певиците от група „Божурица” от Божурище, младият столичен певец Кристиян Митков и др.
Бурно аплодирахме нашите гости от село Ораовица, община Радовиш /Северна Македония/, водени от познатия на мнозина Васко Василев, които почти всяка година пристигат тук, а ние, нашенските самодейци, им връщаме визитите на техния традиционен фестивал „Великденски средби”. Гостите от съседната страна представиха обичая „Биене на масло”.
Всички, които уважиха Бобфеста в Радуил, похапнаха от вкусната чорба, сготвена в двора на черквата и осветена от протоиерей Николай Аршинков.
Празникът зарадва домакини и гости и с песните на младата радуилска певица Деси Николова и на отдавнашния приятел на голямото самоковско село Венцислав Пенев. Извиха се хора от няколко ката, които продължиха и след зарята в полунощ, до към 2 ч. през нощта…
Всички състави получиха грамоти за активното си участие, както и новия брой на в. „Радоил”.
Гости и домакини си пожелахме здраве и късмет и отново да се срещнем през 2020 г. на 18-ия Бобфест.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*