Боровец възкръсва за големи ски състезания

Момент от награждаването на победителите в първия старт за Световната купа в Боровец през 1981 г.

След продължително прекъсване Боровец се обръща към добрите традиции със старта в алпийските ски за Европейската купа, който ще се състои на 15 и 16 февруари – събота и неделя, на писта „Попангелов”. Бившата „Ястребец 2” преди години бе наречена на името на най-добрия ни алпиец за всички времена Петър Попангелов, печелил старт за Световната купа и класирал се два пъти шести на Олимпийски игри.
Състезанието в средата на февруари ще бъде 11-о по ред от този род в Боровец – първия български зимен курорт. Първата подобна надпревара е през 1977 г., когато 18-годишният тогава Петър Попангелов става победител и в гигантския слалом, и в слалома. Домакинството на Боровец и успехите на Попангелов са триумф на самоковската школа в ските, чиито традиции датират още от 30-те години, а достигат своя връх през 70-те и 80-те години на миналия век, когато общо 10 пъти нашият курорт приема състезания за Европейската купа.
В Боровец именно през този период – 1981 г., се провежда и първи старт за Световната купа. За втори път през 1984 г. нашият курорт е домакин на състезание за Световната купа. Гигантският слалом тогава е спечелен от шведа Стенмарк, а слаломът – от Жирардели /Люксембург/. Именно Марк Жирардели след 30 години ще бъде специален гост на сегашната надпревара. Той е приел с удоволствие поканата на организаторите – Българската федерация по ски и фирма „Бороспорт”.
За участие в сегашното състезание вече са се записали скиори от 14 страни, между които от Норвегия, Швейцария, Австрия, Франция, Германия, Словения, Русия и др. Регистрацията продължава. Това е много важен старт за участниците, тъй като е своеобразна генерална репетиция за състезанията в алпийските дисциплини на Олимпийските игри в Сочи.
За подготовката на състезанието в Боровец сега се грижи силен екип от експерти, ръководен от Георги Кочов, спортен директор на „Бороспорт” и бивш треньор на националния отбор по ски алпийски дисциплини. Организаторите уверяват, че в оставащото време до старта писта “Попангелов” ще бъде подготвена така, че да отговаря на изискванията на ФИС. Във връзка с това трасето ще бъде затворено за туристи от 3 до 16 февруари. “Ястребец 3” пък ще бъде затворена само на 15 и 16 февруари. Другите писти в Боровец са готови да поемат останалите гости на курорта, допълниха от организаторите.
Те информираха още, че достъпът до трибуните за публиката ще бъде безплатен. За всички желаещи да гледат на живо спусканията е осигурен и безплатен транспорт от паркинга пред кабинковия лифт до мястото на състезанието – ски-център “Ястребец”. Община Самоков пък ще подготви паркинг в т. нар. Нисък Боровец и ще организира от там безплатен превоз до курорта.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*