Брилянтен Владимир Зографски прегърна титлата на зимната универсиада в Словакия

След като стана световен шампион за младежи, Зографски окупира първото място и на студентските игри

Самоковският ас Владимир Зографски /НСА/ спечели златен медал в ски скоковете от зимната универсиада в курорта Осърбле. На 100-метровата шанца в Словакия 21-годишният национал поведе още след първия скок, в който прелетя внушителните 95 м. Във втория си опит Зографски преодоля 94 м и с общ резултат от 248,8 точки триумфира в надпреварата.
Втори с 244,2 т. завърши руснакът Илмир Хазетдинов (постижения от 90 и 94,5 м), а трети с 241,7 точки се нареди друг представител на Русия – Евгений Климов, след опити от 92,5 и 91,5 м.
„Много съм щастлив от представянето си. Шанцата, на която скачахме с момчетата, е стара и ми напомня тази на Боровец. Съоръжението обаче е модернизирано и е отлично подготвено за такъв голям форум“, доволен бе новият шампион.
Владо загатна за нещо голямо още в първите две официални тренировки, в които записа две втори позиции. Метражът на нашето момче обаче тогава бе по-малък – съответно 86 и 86,5 м.
Владимир Зографски, който е световен шампион за младежи от 2011 година, няма да има повече състезания на студентските игри, тъй като това беше единственият индивидуален старт при мъжете.
Подготовката на таланта сега ще бъде насочена към следващия старт от Световната купа – във Вилинген (Германия). Спортната проява на 145-метровата шанца е утре, а бащата на Влади – Емил, който е и негов личен треньор, се надява синът му да счупи каръка и да започне да печели точки за Световната купа. В генералното класиране българинът е 72-и от 85 състезатели, с актив от 4 пункта.
„Страхотен успех на България и на студентския ни спорт. Вижте само в каква конкуренция бе завоювана титлата – Зографски изпревари представители на доказани школи в ски-скока като Русия, Полша, Словения, Япония. Поздравявам Владо, като се надявам след титлата му държавата да обърне още повече внимание на университетския спорт“, отбеляза веднага след триумфа доц. Златко Джуров, председател на Асоциацията за университетски спорт „Академик“.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*