България ще закупи два хеликоптера-линейки

„Ще закупим две хеликоптерни линейки с 20 милиона лева”, съобщи в парламента в края на февруари зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.
Средствата ще се осигурят по Оперативна програма „Региони в растеж“. С европейските пари ще бъде изградена съпътстващата инфраструктура и ще се обезпечи ремонтът на машините. През март ще бъде обявен конкурсът за доставчик.
Директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев изрази радостта си от новината, но същевременно уточни, базирайки се на своя опит, че доставката на хеликоптерите ще отнеме поне година и половина.
Самоковският алпинист и парамедик Виктор Варошкин писа през декември м. г. в „Приятел” за неотложната нужда от такива хеликоптери в страната ни. България е единствената държава в Европейския съюз, която сега не разполага с подобни машини. На самия Варошкин бърза помощ при нещастен случай във високата част на Рила през януари т. г. оказа медицински хеликоптер от Словакия, намиращ се временно по друг повод в страната.
В началото на февруари в отговорните държавни институции бе внесена и подписка от хиляди българи с искане за доставката на хеликоптери-линейки.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*