Великденска приказка в Радуил

Истинска великденска приказка сътвориха децата на Радуил. Особено най-малките – от детската градина “Вяра, Надежда и Любов”. В църквата много хора се порадваха на лазарките с красиви пролетни венчета, които после бяха хвърлени в реката с пожелания за здраве, късмет и плодородие. Имаше софра и шарени черги, пъстри яйца, сътворени от дечицата под ръководството на двете “баби” – учителките Йорданка Караиванова и Гергана Стоянова. Имаше и много стихчета и песни. Малчуганите се провряха под голям пролетен венец и потъркаха бузките си с червено яйце.
Тази традиция се спазва от години благодарение на църковното настоятелство, което и сега връчи на всяко дете подаръци. “Отчетоха” се и кметството, и читалището.
После празникът се пренесе в читалището, където мало и голямо се възхищаваше на изложбата от украсени яйца и детски рисунки. Журито доста се затрудни и накрая класира по трима автори на първо, второ и трето място – Деница Стоянова, Люсиен Ангелов и Ана-Мария Вукова; Веска Кръстева, Иван Димитров и Валентина Керпийска; Гергана Христова, Симона Тодорова и Петър Василев. Всички участници бяха наградени от читалището, кметството и фирма “Гебо”. Децата похапнаха сладък козунак, приготвен от радуилки, и се порадваха на балоните и на усмивките на околните.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*