Виктор Варошкин изкачи още една „игла” в Патагония, прибира се на 7-и

Самоковският алпинист Виктор Варошкин и неговият колега Мартин Маровски стъпиха и на връх Ел Мочо /на снимката/ в Патагонските Анди /Южна Америка/, на границата между Чили и Аржентина.
Дуото прокара премиерен български маршрут по отвесната северна стена до върха за пет дни в рамките на общо един месец. Скалната игла на Ел Мочо се намира в близост до предишния изкачен от двамата масив – легендарния и изключително труден и опасен за изкачване връх Серо Торе /3128 м/.
Северната стена на скалната игла е висока 450-500 м и, както заявиха катерачите, предлага красиво, трудно и ангажиращо катерене по невероятен релеф. На нея се намират едва 8 маршрута. Лявата част, която е и най-трудна и почти напълно отвесна, разполага само с 3 линии. Те бяха допълнени от още една – четвърта, дело на българския екип.
С това изкачване приключенията на българските алпинисти от експедиция „Опашката на дракона” /в която са участвали и Григор Вътев и Руслан Вакрилов/ в тази сурова част на Южна Америка приключи. Очаква се квартетът да кацне на Аерогара София в неделя, 7 февруари, малко след 12 ч.

Снимки: http://patagonia.dragontales.bg/

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*