Влади Зографски 8-и в Лилехамер

Нашето момче изпревари великия Симон Аман

Застрашеният с изваждане от ските за две години самоковски талант Владимир Зографски избухна с 8-о място в състезанието за Световната купа в Лилехамер, Норвегия. 17-годишният талант постигна скокове от 94,0 и 89,5 м и остави зад себе си двукратния олимпийски шампион Симон Аман от Швейцария. Преди Влади пък се наредиха все топ състезатели: Андреас Кофлер, Рихард Фрайтаг, Камил Стох, Роман Коуделка, Грегор Шлиренцауер. Това бе първо влизане за Зографски в топ 10 при мъжете в стартове за Световната купа.
Преди да сътвори сензацията на деня младокът мина успешно и квалификациите. В тях крехкият Владимир преодоля 86 и 87,5 м, оформяйки актив от 124,1 точки.
Смаян от представянето на сина си, неговият баща Емил Зографски не се стърпя и изрази по бурен начин радостта си от призовото класиране на своето чедо. Неколкократният републикански шампион в ски скоковете стисна юмрук и показа, че синът му е на прав път и вече може да се мери и с най-големите имена в света. Не по-малко щастлив бе и самият Владко, който с чаровната си усмивка помаха на всички пред камерата на „Евроспорт” във финалната зона.
Смаяни останаха и корифеите на световноизвестния спортен канал, които засипаха с комплименти изгряващата звезда на ски скока. Коментаторите бяха категорични, че българина го очаква бляскаво бъдеще.
Победата в Скандинавия извоюва австриецът Андреас Кофлер с опити от 105,0 и 98,0 м.
За съжаление нашенецът не успя да повтори великолепното си класиране ден по-късно. В неделя, 4 декември, Зографски пропусна да се класира сред най-добрите 30 в скоковете от голяма шанца и остана само с един опит от 104,5 м. По този начин Влади отиде на 45-о място със 76,5 т. Победител отново бе Андреас Кофлер със скокове от 125,5 и 129 м. и 252 т.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*