Внук на проф. Васил Стоин представи книга в Самоков

В Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” на 3 юли столичната журналистка Светлана Дичева представи излязлата наскоро книга на Васил Илиев Стоин „Слънчеви зайчета и други зайци”.
Авторът е внук на видния музикален фолклорист и наш съгражданин проф. Васил Стоин. Познатата от радиото Светлана Дичева пък е редактор на „Слънчеви зайчета…”
Книгата е своеобразен сборник от импресии, в които Стоин описва своята младост от началото на втората половина на миналия век. Авторът има негативно отношение към тогавашната обществено-политическа действителност, но си спомня с носталгия за неповторимите младежки години с много впечатляващи случки и сетнешни размишления. Написаното е поднесено с чувство за хумор и същевременно с размисли за онова, което остава вечно в живота.
Наследник на известно семейство музиканти, авторът е бил преподавател по музика, но по-късно поради заболяване се преквалифицира в компютърен специалист, работи след това и като търговец… Преодолява много житейски перипетии, но запазва с добри чувства приятелства още от детските и младежките си години, част от които пък са преминали в нашия район, в Долна баня.
За родословието на Стоин говори и председателят на литературния клуб „Димчо Дебелянов” към читалище-паметник „Отец Паисий” Иван Ненов.
Премиерата на „Слънчеви зайчета и други зайци” е била през май в София – родният град на автора.
Стоин-внук сподели още на срещата, че подготвя нова книга с разкази.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*