Войнишката дружба остава до живот

Двайсетина беловласи мъже – бивши войници през 60-те години на миналия век в самоковското „долно” проделение, се видяха на сакралната дата 2 юни пак тук, където са преминали две години от младостта и живота им, където са дошли момчета, а са излезли мъже.
Бившите воини разгледаха с носталгия неизползваната сега база, застанаха мирно под воя на сирените, а по-късно си направиха по традиция другарска среща в заведение в Туристическата градина. Пристигнали бяха някогашни войници от градовете и районите на Перник и София, на Дупница и Благоевград, на Кресна, Сандански, Петрич… Не липсваха и наши съграждани.
„Такава среща провеждаме сега за четвърта поредна година. Някои от участниците са постоянни, други се менят; знаете – годините и здравето не прощават, но докато можем, ще се събираме, скъпи са за всички ни годините, прекарани в казармата”, сподели за „Приятел” организаторът Илия Гърчев от Мелник, който почерпи наборите си с мелнишко вино. Мъже от Разлог пък разчувстваха всички с тежките си пирински песни.
Хора, родени през 1943, 1944, 1945 г., си спомниха младостта, преживени заедно безброй случки – интересни, напрегнати, някои – комични, и си пожелаха догодина пак да се видят, живи и здрави, на самоковска земя.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*